gudbai mee segera.

heshhhhhh update lambat2 lagi haaaaa!
pemalas betul punye budakkkkkkk.

tengok tajuk. mee maggi. mee segera. insten nudels. rambut alleycats. haaaa. sheshedap maner pown makanan nieyhhhh, tapi tahu tark ia sangat dangerous utk uolls? *gediks siot

aku pun suka makan. boleh dikatakan hampir setiap hari maggi akan dijadikan santapan untuk perutku yang sungguh besar mcm mulut gajah ni. tapi sekali makan, kenyangnya sekejap. so makan satu lagi paket maggi.

perghhhhhh ketagih ke tak ketagih namanya tu?? :O

biasalah. university student. hidup tak menentu. cari makanan, asal dpt makan je la. jimat pitih katanya. but sekarang tengah cuti kat rumah ni. makan maggi jugak. kadang2 ummi masak lauk pun makan maggi jugak. lol

so, by the way korang tahu kan pasal fakta ni?

perasan

scary de mary kan. sejauh mana kebenarannya tu, mungkin aku tak berapa tahu sgt. lagipun aku bukan nutriologist. tapi yang mmbuatkan aku percaya bila ada jugak kes2 beberapa orang yang mengalami masalah kesihatan yg mungkin berpunca dari pengambilan makanan segera ni - especially MEE SEGERA. organ dalaman rosak la, kena kanser la.

well, memang semua tu kita tak jangka, sakit mungkin akan dtg bila2, only God knows kan. tapi kena ada usaha untuk elakkan juga la ek ^_^

kesan buruk pengambilan mee segera ni pun bukan terjadi kat orang lain saja malah kat aku sendiri. rambut banyak gugur, kurang air, pelupa, sakit perut, sakit pinggang, cepat letih etc etc. paling teruk effect kat rambut aah. mau tak kering rambut gua. memang takde beza dengan sabut kelapa! T_T

jadi!!! sekarang.. dah nak hampir 2 bulan Tsumiki Hajira memutuskan hubungan chenta dengan mee segera. 

T_T

2 bulan? oh mai gawdddd. 2 bulan dah tau. 2 bulan bunyi mcm sekejap, realitinya macam 2 tahun.

T________T

phewww ramai jugak org terkezut bila dapat tau kita dah tak makan mee segera. iyelah, kita femes dgn mee segera je. memang takde mee segera yang kita tak penah mamam.

so cara-cara nak jadi macam Tsumiki ni senang je.

1) tahu bahaya makan mee segera

macam yang aku dok membebel kat atas ni haaaa - itulah antaranya. try to search for more. kalau rasa masih sayangkan maggi, try la search kat google "kebaikan makan mee segera".

terima kasih google

so cubalah baca setiap info yang ada. macam aku, aku ni cepat gelabah sikit bila cakap pasal benda2 berkaitan kesihatan ni. 

2) jangan beli satu pack pun. puihhh.

dulu, setiap kali pergi shopping dgn ummi, mesti, WAJIBBBUULLLLL GHUNNAHHH beli satu pek maggi mee kari. perghghghgh hhohohoooii! dalam masa seminggu rasanya memang boleh habis satu pek tu.

sekarang dah lain. kat pasaraya nampak je mee segera jeling je. memang dah takde perasaan dah kat mee segera ni, sorry mee segera, i don't love u anymore. :'(

tapi masa awal2 nak stop makan dulu, ayoyoyoyoo memang seksa laaa. nampak mee segera berbaris kat rak tu macam nak taknak je ambik. so lari je la. :'(

*alahai, macam filem putus cinta lols


3) gantikan dengan makanan yg lebih baik.


makanan yang berkhasiat memang la kadang2 tak sesedap mee segera tapi demi kesihatan, kena makan jugak camne pun. untuk aku, aku just try makan oat, roti, minum susu, makan sayur banyak2 untuk gantikan mee segera ni. oat pun boleh tahan jugak, kat kedai tu pun ade je oat segera dalam pelbagai perisa. yelah, bila cakap pasal makanan segera tak semuanya berkhasiat.. tapi at least boleh la gantikan mee segera yang sungguh tak berkhasiat tu.


ini antaranya

one more thing, aku pun minum protein drink jugak untuk alas perut. 
lagi penting lagi, minum air putih banyak-banyak tau.

#               #              #                 #                 #

simple kan, tu je caranya. senang kan? 
*senangla sangat -.- *
cuba try la. gerenti menjadi punye. tiga je cara, yang selebihnya terletak pada diri sendiri.
sekarang ni tengah paksa diri untuk bersenam pulak.

hari tu post pasal kulit bersinar. hari tu jugak post pasal diet. nampaknya blog ni dah boleh jadi blog under kementerian kesihatan.

:)
Surah al-Baqarah, ayat ke-168
Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. 

5 comments:

Nur Inani said...

katakan tak nak kepada mee segera. :D

tsumiki hajira said...

yes! jangan makan! heeeheee ^_^

Marionette Doll said...

haha nice, sy pun dah lama tinggal maggie.. dok zaman2 budak U dulu kerap lah makan . *sad

Jum terjah GA^^

Asyraf Khalib said...

Aduh, susah la nak tinggal maggi niii. Nanti dah balik kampus. Ermm.. ermm. haha

tsumiki hajira said...

slow2 je dulu. insyaAllah boleh! hahahaha :D

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com