bulan puasa sudah.



jadi mari kita menyanyi sama2 ye anak2

*goyang tamborin ching ching ching*

masa sekarang makin cepat berlalu kan kan? rasanya baru je post pasal Ramadan yang lepas. tengok2 dah masuk Ramadan yang baru.

taknak bagi badan letih

jgn lupa niat ek~ =D

masyaAllah, Allah bagi peluang lagi untuk merasa kemanisan bulan yang penuh barakah ini~

tarawikh, tadarus, iftar, sahur, solat sunat, let's do this together2! time to naikkan bar ibadah ke tahap maksimummmmm~!!


sharing is caring~ apepun selamat menyambut bulan Ramadan Al Mubarak!

gila bernasyid betul minah ni.
5

my dear Abah

sebenarnya kan

aku ada banyak benda mengarut aku nak post tapi tapi

disebabkan aku homesick

aku rasa

aku patut post pasal org yang aku rindu

wuuuuuu.... :'(

hari tu pasal Ummi. ni pasal abah pulak. ohohohohohoho

yeahhhhhhh memandangkan birthday abah 19 julai dah nak dekat da, dan dia pun tak tau aku ada blog, jadi jadi jadi

mempersembahkan

*drumroll drumroll*

hahaha comel
wo de baba~ hen piaoliang baba~
chori chori chupke chupke!!!!!!

*berjoget joget sorang2*

ini lah abah. dah nak 70 tahun da. tapi masih energetik. fuhhh! first thing is soalan yang sering orang ajukan, kenapa nama abah aku lain daripada nama hujung aku? nama aku kan berbintikan Abdullah, tapi nama facebook abah Che Hamid. so jawapannya, Abah ada dua nama, Abdullah @ Che Hamid.

tak pasai2 org fikir macam2 bila berbintikan Abdullah ni kan. haishhh.

benda paling mengingatkan aku pada Abah adalah misai dia yang perghhhhh, Hitler pun kalah. pernah jugak Abah takde misai, tapi memang nampak pelik gila sampai kawan2 dia sendiri pun takleh cam dia hahahahahaha XD jadi dia simpan dan jaga misai sampai sekarang.

pakwe gua hensem weh
zaman muda Abah memang meriah. Abah dulu sangat aktif sukan. Bola sepak, badminton, takraw, pingpong, hoki dia pernah main sampai banyak piala dia simpan dlm stor. Silat pun Abah pernah join.

masa tu jugak la Abah pun aktif menyanyi dengan kawan-kawan. nyanyi lagu lama2 tu la. Suara Abah sedap sangat. dengan rambut panjang dengan seluar panjang kembangnya. fulamak. dari Abahlah dapat sikit2 tempias tu. Alhamdulilah. ^_^

abah as kamen rider lampu

dari dulu aku selalu jadikan Abah idola aku. nak jadi macam dia, boleh tahan serba boleh jugak la. selalu berfikiran positif dan paling penting - be kind to people and don't forget Allah. plus, abah sangat extroverted and peramah. ramai kawan sana sini. pastu kalau bab2 bercakap depan orang ramai ni abah terer. jadi MC, jadi orang yang lead rombongan meminang, join takbir raya, jadi volunteer kena temuramah dalam TV semua. abah jenis tak segan-segan aww aww gitu. 

and abah tak suka makan sayur. suka gila tengok bola dan berita kat tv. kadang2 berebut dgn dia nak conquer tv -.-

dari dulu Abah banyak sangat berkorban. sangat banyak. kalau tak kerana Abah aku takkan ada di tempat aku berada sekarang. kalau Abah tak garang dengan anak2 dulu, anak2 dia takkan berjaya ke tahap yang mereka berada sekarang ini. tapi itulah, makin besar aku ni makin hilang taring dia. dulu pandang abah nenggok pasal abah lagi besar, sekarang aku yang lagi besar dari abah. uban pun dah makin banyak, gigi pun dah tak ada. (damn I crieddddd)

ape bende laaa -.-

kadang-kadang kalau aku share masalah dengan abah, abah tak pernah cakap benda yang negatif pasal masalah tu. Abah mesti cakap benda positif. pandang positif pada masalah tu.

contohlah kalau aku sakit perut, cirit birit, ulang alik ke tandas, aku ngadu kat abah. abah cakap

"alaaaa, itu bukan sakit... tu nak cuci perut, kasi perut kita bersih sikit"

Abah pun dah makin tua, tapi masih kuatkan diri demi anak2 dan cucu2. :(

soalan lazim yang Abah selalu tanya dekat aku

"dah makan ke belum? makan apa?"

masa tu tengah diet. kadang2 stress sebab Abah macam risau aku control makan.

T___________T

aduihhhhh rasa nak nangislah pulak~

..........

hope one day my future husband will have some characteristics just like him. always protect me, always remind me to Allah and positive things, caring, gentlemen and macho at the same time! ceit!

salam takziah Tsumiki buat rakan blogger Asyraf Khalib atas pemergian ayahandanya baru-baru ini, semoga tabahkan hati dan teruskan perjuanganmu ya rakan! :)

2

anger management


sebagai seorang bekas pelajar management, aku berpendapat bahawa 
dalam banyak2 management di dunia ni, ada satu management yang paling susah nak manage

yeeeee apa dia ye? apa diaaaaaaa?

hohohohoohohohohooh *gelak perempuan jahat*

so we called that as 'ANGER MANAGEMENT.'

nak wat cemane kalau dah perangai macam tu. naik angin pun ada sebab. bukannya saja2 nak jadi cmtu pun. bukannya suka sangat marah2 orang nih hmph

kekadang marah memang tak ingat kan. bila rasa nak marah, marah je. kekadang rasa macam nak baling pisau pun ada.

1) jangan terlalu ikutkan perasaan


setiap manusia kat dunia ni bukannya maksum. ada iblis dalam diri masing2. but kalau terlalu ikutkan sgt perasaan tu memang iblis suke.

macam aku ni lah, kalau dah marah sgt kat seseorang, aku memang nak marah marah marah je. sampai org lain yg tak terlibat pun terasa dengan kemarahan yg membara-bara tu.

Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh.” (surah Al ‘Araf ayat 199)

2) sabar sabar

inilah nasihat yang katanya cliche untuk org yang sedang marah ni. ye memang cliche tetapi memang mujarab. sabar memang susah nak buat, tambah2 pulak bagi orang yang dah hilang sabar.

so memang kena sabar dan ingat Tuhan time macam tu

3) elakkan melakukan vandalisme

k over gile

ini katanya antara cara melepaskan marah yang terbaik tapi sebenarnya tak. memang best hempas barang semua, baling barang sampai barang abis semua rosak meletop kababom semua, tapi semua tu sebenarnya memenatkan sahaja. and at the same time vandalism occurs.

jenis macam aku kalau marah melampau memang boleh tangan ni automatik cari barang atau penyapu atau kayu pergi pukui org tu. bhaya wehhhh -.-

4) elakkan menjerit

groroororooaaaaaaaaaaaaaaaaaar

ni pun satu lagi. asal marah je jerit. asal jerit je marah. melalak laaaa kau kat situ

pastu tak pasai2 orang lain pulak yang marah. hampeh

5) ignorance is bliss katanya

ini yang aku selalu buat. bila marah, aku try untuk ignore apa yang membuatkan aku marah. ignore means kau hanya berdiam diri dan tak ambik peduli.

especially bila deal dengan sesetengah orang yang annoying, bila dah marah kat org tu, aku ignore terus. tu je.

6) senyum


sooooooo itu cara aku la. mungkin dah ramai style gini tapi still sama2 kita boleh amalkan.

demi menghapuskan gejala kemarahan ni.

7) sedar diri

kadang2 kalau dah termarah kat orang lain, kadang2 tak sedar kita pun pernah jugak buat orang lain marah.

kita ingat diri kita purrrrrrfect sangat sampai kesalahan sendiri pun tak nampak.

so pandai2 lah muhasabah diri, don't blame others ok? :)

8) wuduk dan minum air banyak2

Rasulullah bersabda:
Sesungguhnya marah itu dari syaitan, sedang syaitan diciptakan dari api, dan yang dapat memadamkan api hanyalah air. Oleh kerana itu, apabila salah seorang diantara kamu marah, maka hendaklah ia berwudhuk.” (HR Ahmad).

kalau aku.. aku slalu bawak air botol gi mana2. sebab bukan sekadar nak buat minum untuk energy selain tu kalau tgh bengang ke. rasa macam nak lempang org je aku cepat2 minum air banyak2. boleh tahan la jugak

9) jangan MENCARUT



yang ini aku takleh terima. so farrrr kalau aku marah gila gila tahap nak terjun sungai selangor tu perkataan plg over pun "bodoh" la. tapi itu pun still sgt x elok

yang mencarut pung pang pung pang tu memang sangat buruk okay. bukan kau je yang marah, orang yang mendengar ni pun berjangkit sekali.

jadi mencarut tak menyelesaikan masalah pun. mungkin carutan itu takkan sampai pada org yang kita tujukan tapi still bersarang2 dalam diri kita sendiri. maksudnya kalau duk kata bangang bodoh, kitalah yang akan jadi bangang bodoh tu.

=_________________=

post ni sebenarnya untuk aku. kalau nak bandingkan dengan dulu memang sangat teruk sifat pemarah aku ni, tapi Alhamdulilah dengan izin Dia aku dari tahun ke tahun. sampai sekarang memang dah jarang marah. kalau marah pun tak buat perangai macam dulu. marah pun ignore je. istighfar byk2 mohon Allah hilangkan marah tu.

apapun kena ingat kita manusia, memang selalu lupa.

Rasulullah S.A.W. pun pernah bersabda, “Orang yang kuat bukanlah orang yang mampu mengalahkan lawannya. Sesungguhnya orang yang kuat adalah orang yang mampu menguasai dirinya ketika marah.” (HR Ahmad, Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

fuhhhhh T_T
0

singing is my passion~

I LOVE TO SING YEAHHH BABEYH.

yrshshrhsh!
HAHAHHAHAHAHAA

oh yeahhhah singing is my passion.

*eheh. tak tanya pun....*

=P

a lil bit about myself, one of the famous and the most wanted hobby in my life - SINGING!!! eyhehey suka bebebebenor la aku melalak kan. nampak mikrofon je rasa macam badan gatal, tangan gatal nak amik dan nyanyi! wowiwhaaowoaoaoahh!!!! 

*sori keterujaan terlebih*

gejala menyanyi ni sebenarnya dah terjangkit sejak umur 3-4 tahun macam tu laaa. selalunya orang kata kita pandai menyanyi mesti org akan nak tau samada kita mewarisi bakat dari parents ke ape laaaa. ohh, aahh memang mewarisi pun, from abah aku. Abah aku memang suka menyanyi, suara sedap, pernah dulu ada band dan suka menyanyi atas pentas. suka nyanyi lagu lama-lama ngan lagu hindusetan

most of my siblings can sing, tapi mereka kekadang segan nak naik pentas. tapi nyanyi sama-sama keluarga jangan cakap arr, memang sporting habis.

sekolah menengah.
sekolah menengah jugak.
ini bila ntah =="
me? SANGAT SUKA NYANYI! tapi suara ni tak ada laa sedap sangat pun.. sekadar nyanyi2 karaoke biasa-biasa cukup ler. vocal range tak ada lah luas sangat. menyanyi atas pentas pun pernah laa, tapi tak ada lah beribu-ribu kali kot. passion terhadap menyanyi semua bermula dari join kumpulan nasyid. dari tadika sampai sekolah menengah.

"SAYA NAK JADI PENYANYI, TAPI... LIFE WAS HARD"

sekadar hobi okelah kot. sekadar bawak bertanding oke jugak. sebab minat. bukanlah tak minat langsung tapi.. alaa biasalahhh kerja jadi penyanyi apa laa sangat kan

lalalala.
lagi pun ni je bakat yang ada. apa lagi yang boleh buat? tapi rasa bersyukur dapat anugerah yang tak ternilai dari Allah ni... Alhamdulilah! =D

apepun best jugak berkaraoke.. dah jadi pekaraoke tegar... 

*dah macam orang tak betul da aku rasa *


haa memang tak betul pun, dah macam orang isap dadah kalau menyanyi. lagu jiwang semua-semua. tapi standard aahhh kot kalau berkaraoke lagu sedih dan jiwang tu kan? :D

anda pula bagaimana? :D





my only singing video in youtube. masa ni menyanyi untuk graduation night kat TKC dulu.
enjoy. hahaha. suara biasa2 je. kikikiki

0

FiTA Animation Showcase '14.

fuhhhh~ baru bleh hembus nafas lega. hembus sikit la. bukan sepenuhnya. sebab banyak lagi benda yang menanti wehhhhh.

macam biasalah, setiap sem Fakulti Filem Teater & Animasi kesayangan gue ni memang akan ada event. tu yang best tu. :P

setiap sem memang akan adakan Minggu KaryaOne, di Dewan Agong Tuanku Canselor UiTM. event ni merangkumi macam-macam event kecik2, alaaaa macam festival citrawarna aneka warna warni negara tu. Event ni memang diuruskan oleh pelajar dibantu oleh lecturers, memang khas untuk pelajar, untuk meraikan karya-karya pelajar, dan ada juga exhibition yang ada di sini. So memang aku takkan lepaskan peluang la kalau ada event macam ni. hohohohohoho mesti kena pergi beb.

fuhh aku kan suka pergi mencapab kat event orang. memang sukaaaaaaaa sangat

tapi aku bukan mencapab je. memang kena ada kat situ. kalau tak tunjuk muka memang siap la. kena laser weh. hihihihi. *k merepek

dari opening yang dah macam siti di alam fantasi

antara salah satu event kecik bawah Minggu KaryaOne ni ada exhibition dan final showcase khas dari pelajar Degree Animasi part 6. selain tu ada jugak beberapa showcase dari pelajar sem 5 dan sem 3. so kiranya setiap batch main peranan. macam kami sem 1 tolong-tolong sikit la. ada jugak final projek under subjek Visual Culture yang kena pamer kat sini, dan akulah antara orang yang mempamer di situ. 

bosan weh
yelah duduk bertepek je kat situ. last2 aku lah pameran kat situ.

macam macam adoooo

ramai jugak la manusia kat sini. dari pagi sampai malam berkampung kat sini 2 hari jaga booth masing-masing. tahap kebosanan tu... hmm takyah cakap. dah biasa da since Diploma dulu jaga event. nasib baik dah terbiasa. 
NASIB BAIK. =..=

selain exhibition bla bla bla so on ada jugak cosplay. pun under subjek "Acting For Animation". 

budak animation pun belajar berlakon jugak ghupenye. ohoho

yang ini pelajar sem 2 yang buat. mereka akan pair2 lepas tu pilih karakter kesukaan untuk dilakonkan bersama kostumnya sekali. pastu apaaa lagi, macam2 aksi aku tengok la kat atas stage tu. fuhhhh. plg takleh bla naruto lawan itachi. pastu ada ryu ngn ken. pastu kirito. pastu elsa let it go let it go pun ada.  dialog pun rojak abis lol XD

ryu ngn ken buat show
elsa muslimah. hoho

next sem aku pulak. yeahhh cumanya tak tau nak karakter apo

ada jugak pameran lukisan. serius weh..... lukisan semua cantik2! pun under subjek jugak

aku pun tak mampu lukis camni -.-

apepun best sebenarnya dapat join apa2 event fakulti. iyelah tambah2 lagi dah degree ni kena longgar2kan sendi2 tulang belulang belalang tu sikit. hohohohohhoho

mensibukkan diri = hidup seksa tapi bahagia

habis final project ni satu legalah sikit. tapi masih lagi pending beberapa assignment yang lain.

serabut jugak tapi macam best

oh yeah


0

catuan air

bila dah ada air balek baru nak post. sebab time xde air haritu memang x smpat nak jenguk blog. tak tau busy pasaipa.

tengah2 gilos menggoreng assignment dan sebagainya, boleh plak kolej nak kena catu air. wehhh serius weh. rasa macam nak cekik diri sendiri pun adoooo


first week tak de air memang gundah gulana. rasa macam nak hempok kepala kat dinding. pastu waktu berlalu dengan pantasnya.... terus dah boleh adapt. duduk kat Puncak Perdana, alaaahai macam x biasa pulak xde air kan.



siap beli tong bebanyak lg uolls.

so solutionnya berpakat beli tong banyak2. dalam rumah x silap nak masuk 5 tong ada. dengan air botolnya.


paling takleh terima, katanya nak catu air, tapi warning pun tarak, apa pun tarak. terus-terus dah kena catu. gila beb! jadual pun xde dia war-warkan. at least bagilah tau awal2 bila nak catu. idok boleh la teman simpan air bertong-tong -.-


sebab kan catu tetiba tu memang haru biru satu kolej. serius. pergi kelas pun macam macam bau boleh rasa. kat bangunan FPM pun takde air, kelas dah la dalam studio sejuk nak mampus. masa tu, ya Allah, memang gila la. desperate gila nakkan air, kirim kat org luar belikan air mineral botol besar berkotak-kotak. pastu nak angkut satu2 ke tingkat 4, penat dia takyah cakap ah. nak runtuh rahim ni tau.

botol siap refill uolls.

bila air mineral semua dah habis, time air ada, terus refill siap2. senang. baldi semua penuhkan. memang mandi jimat gila. mandi ok la, kalau nak berry cam mana? satu baldi x cukup tau.


memang rumah dah jadik kilang air gamaknya -.-
nasib baik catu 2 hari 2 hari. kalau tak memang takleh idup la. tambah lagi kalau perempuan yg tengah uzur syari'e.

botol lagi

kat mana2 pun ada botol.

terlalu banyak botol smpai macam ni

siap ada bekas lain lg.

apepun sabar je la. nak lari ke mana lagi, air tetap akan kena catu.
picture taken dalam rumah saya di Kolej Jasmine UiTM kolej disayangi, kolej warna alam.

tetiba terfikir lah cam mana laaa orang Afrika kat sana tu boleh survive tanpa air ek

aku sehari pun tak tahan. cam mano tu???




apepun BELAJAR bersyukurlah.. janji boleh hidup..

Alhamdulilah air dah ada balik...

tapi catuan air di Selangor akan ada lagi. nasib baik dah nak cuti sem. hohohohohohohoohhoo


2

dilema wanita #3

kenapa mesti terlalu serius?

kenapa mesti terlalu menjaga?

kenapa mesti nak marah2?

adoi.. please la.. >_>


grrrr makan org

ni semua gara-gara dah banyak kali kena marah dgn org lain. sebab apa? sebab perangai sendiri la. kekadang kita nak bergurau, nk happy2 mengusik, nak ceriakan suasana yang kelam tu, tapi tetibe orang takleh terima dan ingat kita ni otak biol. ayo

paling takleh blaa bila sesetengah org tu konservatif sgt.. i mean terlalu mementingkan keperempuanan sejati dan terlalu berfikir secara negatif terhadap sesuatu benda... tolongla take it easy men.

hmm salahkah berperangai macam ni? salahkah menjadi diri sendiri? 

"weh, jalan tu leklok sikit.. terkangkang macam hape.."
"yelah yelah.. ok.."

kalau stakat macam tu boleh diterima lagi.

"kau ni boleh tak jangan buat muka macam tu, kita ni perempuan, jaga la sikit.."
"........"

kalau yang macam ni aku dah rasa lain macam da

"control la sikit... kau kan perempuan.. kena ayu sikit.. buat pe nak gila2.. nanti tak de orang nak.."
"........"

yang ni sentap makcik oi.

"kau ni, depan laki pun buat gila macam ni... control ayu la sikit.. "
"......"

dalam hati cakap, foooinnneeeeeeee

fooooinnnee la kan kena ayu, jaga adat keperempuanan be like a girl if you are a girl semua tu.

tapi kalau dah nak jaga sangat sampai dah jadi fake, aku memang takleh terima, seriously..

i am not fake. i am being myself and i don't like to be anybody else :(


sejak azali lagi aku ditakdirkan begini.. tapi kalau ada benda yang memang salah memang akan aku betulkan insyaAllah...

mood = stressed dgn diri sendiri >_<

so which one you will choose?

perempuan yang fake feminin control ayu gila ke atau perempuan yang memang gila2?

0

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com