kecelaruan identiti 2

again keliru dengan diri sendiri dah macam org sakit multipersonality disorder 

the truth is being revealed

lompat

sejak dari umur 13 tahun (tingkatan satu) memang dah ke luar negeri, duk sekolah jauhhhh kat Seremban sana nuh. kat sekolah jumpa plak orang dari seluruh Malaysia. sabah sarawak semua ada juga.

jadi seperti yg dijangkakan kita memang akan berkenalan dan ada ice breaking sesama sendiri

masa ice breaking haruslah tahu asal negeri mana

dengan penuh cool dan stailo aku menjawab aku dari Terengganu.

"ohh, Terengganu kat mana?"

"Besut...."

setakat orang tak pernah dengar nama tempat 'Besut' tu pun aku redho dan mmg boleh terima lagi. 
memang everytime orang buat muka pelik aku akan explain sepenuh hati

"Alaa... Besut tu sempadan negeri Terengganu ngan Kelantan..huk aloh"

ni ayat yg slalu digunakan. setiap kali orang tanya Besut tu kat mana.

so disebabkan sempadan Kelantan, dekat dengan Kelantan, memang orang yang tinggal kat Besut, Terengganu ni mothertonguenya loghat Kelantan.

JADI. ramai yang mula conpius dengan identiti aku yang sebenarnya

lorh buat pe diorang nak conpius. dah memang begitu faktanya.

"cakap Kelantan, tapi orang Terengganu?"
"orang Terengganu tapi tokleh cakap Terengganu?"

...dan lama-lama akhirnya bertukar

"KAU NI SAPA SEBENARNYA?"

lol. tak pasal-pasal conpius dengan diri sendiri haha

i can talk in both loghat.. but my mothertongue is Kelantanese bebeh.
i still can understand Trganu but not so fluent
because i have many relatives in higher Trganu area...

*eit cakap omputih plak XD

haha

2

making choices

making choices.

buat pilihan.

untuk memutuskan.

haaaaaaaaaa dilemaaaaaaaaaa



mwehehehehehhe

awak awak awak tu yg sdang pening2 tu, haa meh sini meh sini~

sejak dari dulu ramai orang tanya macam2 kat Tsumiki, tentang pilihan mereka.
pilihan apa plak ni?
ehhhhhh pilih2 ni pilih calon suami keeeeee

booyahhhhhh!
ehhhhhh. gatai

takdelah, pilihan course diorang bila nak masuk U nanti. yang post diploma pun conpius juga. hehe

budak lepas SPM, conpius, kadang2 mereka tersepit. kadang2 mereka tersangkut. antara pilihan keluarga dengan pilihan sendiri. kan kan kan

mostly bila aku ada chance borak dgn budak lepasan SPM, aku mmg akan tanya psl pilihan bidang mereka bila nak masuk U nanti. jawapan clichenya..

"kita hanya merancang, Allah yang menentukan..."

hahahaha adeh. memang la Allah yang tentukan kemana kamu pergi.. tapi takkan nak benda tu simply jatuh depan mata je. buat pilihan betul2 la. istikharah.

ehhh

1) apa yang kamu suka dan minat

satu benda je nak share ngn adik2. satu benda je. bila buat pilihan. fikirkan apa yg kamu betul-betul minat.

apa yang kamu betul-betul minat.

ahh? whhhyy?? sebab memang penting sangat dik. gila r kalau amik bidang yang awak tak minat. sama la macam kalau awak kena paksa kawin dgn orang yang awak tak suka. *eh

pilihlah berdasarkan yang kamu suka dan kamu minat. meski bidang tu ntah apa-apa sekalipun. meski bidang susah sekalipun. macam Tsumiki sekarang, Tsumiki pilih bidang animasi, yang mana antara bidang yang agak mencabar jugak la. yang Tsumiki memang minat sejak dari kecik.

daripada sains tulen masa sekolah menengah, terus masuk bidang seni kat universiti. actually memang dah aim nak masuk bidang seni. pada awalnya famili macam krik krik krik je bila mereka macam tak yakin Tsumiki pilih bidang seni.

mungkin tak semua family adik-adik tak seperti family Tsumiki, yang mana mereka betul-betul nak adik-adik di jalan yang lurus dengan masa depan yang cerah, haaaaa, memang akan ada isu tu la.
kena yakin pada diri!

so, adik-adik, kalau minat seni, go for it!

2) dalam negara atau luar negara? mehhh

Tsumiki dulu sekolah aliran sains tulen juga ye. SBP plak tu. yang mana produknya memang akan ramai ke luar negara, tapi Tsumiki masih di dalam negara.  haha

jeles juga tengok mereka yang berjaya sampai tercampak ke luar negara... itu rezeki diorang kan? well, i am okay here in Malaysia dan memang taknak sambung luar negara lg pun. lagipun Tsumiki belum lepas lg nak gi oversea. hehe

pada awak-awak yang nak apply oversea tu, plan elok-elok, follow up dengan info-info yang toing toing keluar kat internet. well zaman sekarang dah maju kot. plan elok2 ye

3) ikut kemampuan dan kebolehan

pilih bidang ikut kemampuan... kadang-kadang ada orang minat akaun tapi kemampuannya -  dia tak pass addmath la plak.... (ade ke orang camni)

ade juga sesetengah orang pilih bidang yang susah (contohnya doktor) hanya sekadar nak impress orang lain.

oh no... jangan seksa diri sendiri ye. kalau terer melukis, go for arts ke animation ke... gitu

macam kes Tsumiki, agak struggle lebih juga untuk bidang animasi sebab dah lama tak melukis. tapi Alhamdulilah, disebabkan minat, memang Tsumiki boleh push kebolehan dan kemampuan yang ada tersorok. hehe

4) fikir jauh

fikir jauh bukannya termenung. bukannya berangan. eh, berangan pun okey je cuma jangan berangan sampai tahap nak jadi orang terbang.

fikir jauh maksudnya, plan dari sekarang nak kerja jadi apa. KERJA JADI APA.

contoh; nak jadi komposer lagu.... amiklah course berkaitan muzik or what so eva

plan! plan! if u fail to plan, u plan to fail. *CEHHHH


*                                  *                                    *

mwehehehe. okey tu je nak pesan kat adik-adik yg conpius dalam memilih bidang masuk belajar lebih tinggi nanti.

jgn risau, semua ilmu tu milik Allah, even ilmu berlakon atas pentas sekalipun.
jangan menilai ilmu, dan jangan sesekali pandai-pandai tentukan mana ilmu yang baik dan yang tak baik. kalau tak mana nak wujud semua ilmu dan bidang-bidang ni ye dop?

belajar kat mana-mana pun, dlm negara ke luar negara ke, yang penting buat yang terbaik.
ke mana pun awak awak dicampak, buat yang terbaik.

if dapat kos yang mungkin pelik semacam, jangan risau, mungkin itu pilihan Allah untuk awak awak semua.

doa banyak-banyak ye sayang :)
2

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com