Lovetopia

Alhamdulilah

tak sangka karya yang tidak seberapa ni dapat perhatian dan pengiktirafan. yeay!

Dua semester lepas, Tsumiki buat satu video stopmotion animation pakai papercut style, untuk 1 minit je. Ni sebenarnya untuk assignment, tapi masa buat tu memang betul-betul curahkan segala rasa la dalam ni T___________T

Nak buat benda alah punya tak tidur berhari-hari. Pastu kawan serumah duk pelik tengok budak sorang ni main anak-anak atas meja dengan kamera DLSR yang tak ada tripod. sedih! buatlah tripod pakai tupperware. haha



Gatal tangan pergi hantar video ni untuk masuk bertanding dalam anugerah KaryaOne.
ohhh anugerah KaryaOne tu sebenarnya fakulti punya 'grammy awards' untuk mengiktirafkan pelajar FiTA yang suka berkarya.

Curious jugak apa jadi kalau Tsumiki cuba hantar yang ini

Tsumiki masuk laaa untuk kategori Video Eksperimental.

Tapi malam anugerah tu, perghh tak sangka menang! hahahaha T____T

ni je gambar yang ada. T_T

memang tak sempat nak ambik sebab Tsumiki jalan laju sangat macam nak cepat pergi mana ntah.
hahahahahahhaha macam lipas kena sembur je.

syukur sangat. sebab first time dapat hoooo

Di sebalik video stopmotion yang berserabut ni, sebenarnya Tsumiki curahkan perasaan suka dan harapan pada seseorang yang Tsumiki suka. Orang yang ditarget tu pun dah tengok dan dialah yang banyak sokong Tsumiki dalam studies buat masa ni. Dia jugaklah yang tukang ambik gambar kat atas ni.

Nampaklah Tsumiki jiwang. hahahahaha jiwang gila babun. Bagi satu kelas tengok masa presentation, semua dah macam ehem ehem. Yang ditarget pun senyum simpul je. Tapi bila tanya balik dia faham video tu. Terus rasa nak tercabut jantung tapi gembira sangat bila dia dapat faham metafora dalam video merepek tu hehehehe

Dalam video merepek nilah Tsumiki curahkan angan-angan Tsumiki nak bina keluarga yang bahagia suatu hari nanti. Siapa taknak kahwin dengan lelaki idaman kan? Siapa taknak dapat anak dan keluarga aman damai, saling menyayangi kan? Memang itulah salah satu doa Tsumiki. Tsumiki nak kecap Lovetopia tu dalam hidup. Yang mana Tsumiki pun perlulah sayang diri sendiri, sayang Tuhan, dan orang-orang yang banyak memberi sokongan pada Tsumiki. Tsumiki tak ramai kawan tau :p Tapi Tsumiki bersyukur Tsumiki ada keluarga yang harmoni, dan beberapa rakan yang sangat supportive termasuklah si dia. Nak cakap pasal jodoh ke tak tu, takpe, terpulanglah pada yang di atas tu~

Khas untuk adik-adik yang ambil bidang seni. Just do what you love to do and ignore the people who hate you.

*tetiba berubah jadi pakar motivasi pulak haha*

Yup, mungkin video ini tak seberapa dan banyak kesilapan sini sana. Tapi, bagi Tsumiki, content itu yang penting. Teknikal boleh dilatih lagi~

peaceeee

2

road to final semester.

huyoooo

beribu tahun Tsumiki tak update blog akhirnya berkesempatan nak update.
sorry tau followers sekekelelian

ni pun curi tulang jap masa cuti tengah melawan malas nak mulakan produksi untuk projek tahun akhir Tsumiki. masa cuti sem ni. MASA CUTI SEM TAU! grrrr! bukan masa bukak sem. sebab sem depan minggu pertama kuliah, Tsumiki kena bentangkan sekurang-kurang satu babak yang dah siap animate. (fuhh)

whyyyyyy

tak apa. insyaAllah dapat grad (aminnnnnnnnnnnn)
lepas grad, boleh dah rest lagi sebelum cari kerja.

buat masa ni, Tsumiki baru tengah biasakan diri dengan perisian baru untuk memudahkan kerja animasi Tsumiki. Nasib baik animasi 2d je. kalau animasi 3d, kebaaabom! tapi Tsumiki suka animasi 3d. cuma malas nak render. hahaha

gila apa nak animate render pun malas. apalah

takpe. kuatkan dirilah kita mengadap laptop masa cuti. walaupun malas tapi kena lawan. semoga Tsumiki dapat siapkan apa yang patut. nak siapkan terus tu agak mustahil sebab storyline pun dah ubah. memang kena buat storyboard balik sikit. tapi nak buat rough-rough je.

pada adik-adik yang nak jadi pelajar Animasi UiTM ni, adik-adik kenalah menghadapi kemungkinan besar yang mana adik-adik kena tabah melawan kemalasan diri ketika cuti semester sebelum semester akhir. sebab apa? sebab semester akhir adik-adik akan sibuk dengan pelbagai benda - viva, tesis, acara Animation Kingdom dan pembentangan untuk projek akhir adik-adik. 

iye, memang risau bercampur takut kalau tak uruskan sekarang. habislah aku


0

Naruko Skincare

Blog TH nampaknya dah separuh mati hahha

TAK APA YEAHHHHHHHHH TSUMIKI DATANG BALIK YEAHHHH YEAHHH YEAHHH
YEAHHHHHOOOOOO

*over pulak hihi*

dari bulan Mac hari tu Tsumiki tukar skincare baru setelah bertahun pakai SAFI. agak pening juga nak pilih yang mana yang sesuai dengan kondisi kulit Tsumiki. Masa pakai SAFI hari tu, kulit Tsumiki jadi kering dan jerawat tiba-tiba tumbuh dengan gembiranya. 

Stres sangat agaknya. Lepas tu makan tak jaga sangat. Air kosong pun kurang. Hmm

Jadi Tsumiki research banyak2 tentang skincare set di internet. Pastu nak cari yang organik dan bebas kimia berbahaya tu pun susah nak cari. Tambahan pula banyak yang harga dia terlampau mahal.

Kondisi kulit Tsumiki adalah combination skin. Berminyak di T-zone, dan agak kering di bahagian pipi dan dagu. sobs

Tsumiki jenis suka beli skincare, nak pakai satu set kalau boleh. yang ada pencuci, toner, moisturizer, serum dan krim malam. taknak bergantung pada pencuci semata.

Pastu Tsumiki cari-cari dekat laman web Watsons atau Hermo.my terjumpa jenama NARUKO.
pergi google pasal skincare NARUKO, ada pulak terjumpa Naruto. ahahahah bongok 

NARUKO adalah jenama dari Taiwan. ada cawangan besar di Singapura dan di Malaysia, cawangan dia kat Johor. Menurut apa yang Tsumiki baca, jenama ni banyak gunakan ekstrak tumbuhan dan bunga dalam produknya. Organic, free of parabens, artificial fragrance, mineral oil, and animal cruelty. Harga pun agak berpatutan dan tak adalah terlalu mahal sampai sebotol lebih rm100. botak kepala gitu.

Selepas baca banyak review tentang produk NARUKO, Tsumiki rasa nak cuba. Nak cari trial set tak ada la pulakk T_T Jadinya, Tsumiki ambil risiko beli satu set terus, online shop dari cawangan NARUKO sendiri. sebab masa tu NARUKO belum ada di Watsons.

Tsumiki beli set Rose & Botanic HA Aqua Cubic punya range, yang dikhususkan untuk kulit kering. teehee

tadaaaaaaaaaa >_<

Botol dia warna magenta. Bukak2 bau bunga ros segar. Dia bukan bau rose macam perfume tu, tapi bau ros yang bunga segar tu yang orang buat hadiah bagi masa konvo tu. Best gila!

Tsumiki cuba pencuci, toner, moisutrizer, serum, dan night gelly dari range ni sejak bulan Mac hari tu. Hasilnya, okey dan sesuai sangat dengan kulit Tsumiki~ Pencuci muka dah habis awal jadi Tsumiki beli pencuci muka lain. Bukan NARUKO punya. Sebab pencuci dia Tsumiki tak berapa suka sangat, dia agak keringkan muka. tak selesa. Jadi Tsumiki dah berhenti pakai pencuci muka dia.

Naruko Rose & Botanic HA Aqua Cubic Hydrator EX aka toner :3

senarai bahan-bahan yang ada. sorry tak nampak kat tepi. haa

Bahan dia so far tak nampak lagi ada paraben dalam ni. alcohol takde, tapi ada retinyl palmitate dan butylene glycol yang agak bahaya sikit la, menurut CosDNA.

Dari segi tekstur, toner dia nampak clear macam air tapi dia macam sedikit pekat dan melekit bila mula-mula pakai. Cara pakai adalah dengan letak setompok kat cotton pad pastu sapu2. Kalau nak buat sapu pakai tangan rasa macam melekit pulak :( Tapi yang bestnya dia memang bagi hidrasi pada kulit dengan bau-bauan ros segar yang wangi. Kalau korang jenis tak suka bau ros, jangan beli. heheheh lols

Naruko Rose & Botanic HA Aqua Cubic Moisturizer EX.

Huh, lelah gak menyebutnya hahaha. panjang sangat nama dia ni (baru terfikir). Yang atas ni pulak moisturizernya. Dah pakai nak dekat 6 bulan tapi takat tu je dia habis. hahaha XD

bahan-bahan dalam moisturizer ni.

Dari segi tekstur, dia macam bersusu dan warna putih. pun melekit jugak tapi tak berminyak. macam water-based la kot. Tapi secara jujurnya Tsumiki tak berapa sangat moisturizer ni. Dia melekit sangat pastu bila dah lama pakai tu, muka rasa berminyak. Jadi Tsumiki rasa..... mungkin dia terlalu hidrasi sangat sampai berminyak (nampak tak berapa sesuai kot).

Sudah terang lagi bersuluh, range ni masih tak sesuai dengan keadaan kulit Tsumiki. Jadi, sapa-sapa yang betul-betul ada kulit kering gila tu cubalah. Sebab yang ini memang sangat memberi hidrasi.

yang ini Naruko Rose & Botanic HA Aqua Cubic Complex EX. serum rasanya. kehkeh.

Yang kat atas ni pulak serumnya. Tsumiki tak pastilah dia ni serum atau essence, tapi Tsumiki pakai je lepas pakai toner. Teksturnya macam serum biasa, dia clear dan pekat sangat. Tapi bila letak kat muka, dia mula-mula melekit pastu bila dah menyerap dia okey la. Yang ni Tsumiki okey la, dia memang bantu kulit kering.


Yang ni pulak... bacalah sendiri. HAHA XD (jahat)

Yang kat atas ni pulak night jelly, macam lebih kurang krim malam atau sleeping mask. Yang ni Tsumiki suka pakai. Memang rasa damai dan sejuk je atas muka bila masa nak tidur.

dan tekstur dia macam gini. Jelly! nyumnyum~

tiap-tiap malam pakai, esok pagi rasa macam dia dah menyerap masuk. rasa lembut je muka. 
sebab suka sangat pakai jelly ni, Tsumiki sanggup cuba jelly dari range lain. hahahah. 


range lain, tapi still, JELLY!
lebih clear dari jelly yang satu lagi.

yang range merah ni nama dia Raw Job's Tears, yang ni lebih pada brightening dan pore minimizing. Raw Job's Tears tak silap nama lain untuk barli kot. Jadi jelly atas ni memang bau macam barli. XD

rasa muka tak kering dah macam dulu sampai tahap satu hari tu kalau tak letak apa-apa muka dah rasa lembap dan selesa. Alhamdulilah.

Dah suka sangat NARUKO ni sampai beli mask dia pulak. Beli satu set jugak. Gila sudah Tsumiki ni
Tapi mask dia pun best. :)

Mula-mula pakai memang tak nampak hasil dia, tapi lepas berbulan-bulan pakai baru rasa kesan dia tu sikit-sikit. Disebabkan set ini khas untuk hydrating, jadi dia memang hydrating betul la. Duk dalam aircond, muka langsung tak kering. kekal lembap sentiasa. heeee :)

Tsumiki tak kisah kalau set ni tak buat menyerikan kulit, walaupun jerawat masih tumbuh, tapi jerawat xdelah tumbuh banyak macam dulu. Dengan penjagaan makan dan minum air kosong secukupnya okey la sikit. hahahahaha. Kalau boleh memang sampai bila-bila nak pakai yg ni jer. Malas dah nak tukar. lagipun tak elok tukar-tukar selalu. kesian kulit kita kejutan budaya. Tapi malangnya, kalau tak sesuai jugak, kenalah cari yang lain pulak. ddeyyy

Dan...Set ni memang bertahan berbulan-bulan. Jimat kat situ.

Malu nak tunjuk wajah muka sekarang, Bukan apa, memang malu nak letak gambar la. kihkih

gini rasa diaaa~

Konklusinya, bagi Tsumiki, produk ni kira macam best jugak, worth trying tapi kalau nak repurchase tu kena fikir banyak kali.

Pros:
Memang hydrating
Bau dia segar (sebab takde artificial fragrance)
Kurang bahan kimia berbahaya
Harga berpatutan dan jimat
Packaging cantik dan hygenic

Cons:
Tekstur produk melekit (sapa ada muka berminyak, mungkin tak sesuai)
Kesan tak berapa nampak walaupun dah 6 bulan pakai :(
Nama panjang sangat dan agak mengelirukan
Info kat produk dalam bahasa lain. Tak paham, hehehe XD

Okeylah. saja nak kongsi untuk sapa-sapa yang nak cuba produk Naruko ni. Kbai >_<




0

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com