(Animasi di UiTM) Sem 1 & 2

Disclaimer: Terlebih dahulu nak bagitau... Minta maaf sangat Tsumiki tak terbalas komen-komen/ pertanyaan adik-adik yang begitu curious dengan course Animasi UiTM ni.  Siap mintak nombor semua tu (Tsumiki tak bagi nombor kat strangers, sorry ==")  Yang kat bawah ni je Tsumiki boleh kongsi dengan adik-adik. Pengalaman setiap orang berbeza-beza, jadi, jangan berharap/expect benda yang kat bawah ni sama je akan berlaku nanti ye. Apa yang dikongsi tu jelah yang termampu nak bagitau, banyak dah lupa sebenarnya XD So other than that, I think it should be better for you to experience it differently by yourself okay :)

jap jap. duduk sini jappp ni nak membebel lagi ni. hehehehe

alang-alang tengah mood nak mengupdate ni, eloklah Tsumiki kongsi lagi lebih lanjut tentang course pilihan Tsumiki.

Alhamdulilah. masuk bulan Oktober 2017 nanti Tsumiki bakal graduasi, insyaAllah kalau tiada aral wooooooooohooo! (^_________^) (baling confetti kat diri sendiri)

haa sukaaaa. sukaaaaaa


apapun, Tsumiki nak kongsi sikit (mcm banyak je) pasal pengalaman sepanjang bergelar pelajar animasi UiTM. Yang Tsumiki maksudkan adalah Ijazah Animasi UiTM kat UiTM Puncak Perdana. Kalau diploma tu, tak sempat sebab baru buka tahun ni (jeles! hee).

Awwuhh, dari diploma lagi Tsumiki duk menenggek kat sana. Jadi, hampir 5 tahun juga la Tsumiki duk sana. Ceittttt super duper senior laaa ni. ceitttt. (eleeee berlagak! XD)

cakap pasal seniority - juniority, seriously, pergi mampos. anggap macam famili dan kawan-kawan sendiri sudahlah. orang malas nak layan, tak berkawan, buat donno jelah. nak bajet senior2 sangat fikir dulu ye. kau fikir kau siapa kau fikir kau raja? (haihh haha) karang duk senior junior kat U, balik-balik kerja kat syarikat sama.

Hahahaha~ Pengalamannya...Best la jugak.. Haaaa. Tak percaya? hehehe. percayalah. Memang perit tu ada, tapi selagi hati ni masih kuat berpegang untuk tidak putus asa, insyaAllah memang boleh atasi rasa perit tu. Ada je orang menderita belajar lagi teruk dari kita tau! Malah, ada yang tak berpeluang macam kita untuk sambung belajar. Jadi, bersyukurlah dengan apa yang kita dapat yeeee :D

Nak lahirkan rasa bersyukur, hargailah setiap apa yang kita dapat dalam hidup. Maksud Tsumiki, Tsumiki dapat masuk course ijazah Animasi, yang mana Tsumiki fikir ini adalah jalan yang betul bagi Tsumiki. Ini yang telah disusun untuk Tsumiki.

Oleh itu.. Tsumiki cuba cerita mengikut semester by semester. Senang sikit buat panduan sapa-sapa yang bakal nak belajar ijazah Animasi di tempat yg sama. Makaaaaa bermulalah senaman jari jemari Tsumiki yang gebu tembam ni uoolls~

SEMESTER 1

First impression - nampak gloomy gila hidup masa ni. Susah betul nak cari kawan. Sebab kebanyakan rakan kelas adalah lepasan Diploma Art & Design dan juga STPM.

Sooo,  I took a long time to get along with them (aku je kot) hahahahha

Masa ni clueless gila pasal animation. Dahlah baru nak belajar lukis pakai tablet, pastu laptop kodi je. Yelah, ram 2 gb jeeee T_T. Memang taklah nak jadikan konon macam workstation. Pastu mulalah ada sedikit self-confidence issue memandangkan kita pun tak banyak tahu pasal teknik animasi dan sebagainya, berbanding dengan rakan kelas lain. Kita pun diam jelah tak tau nak bebel pasal apa sobs. Perlahan-lahan menghalimunankan diri sendiri.

suasana dalam kelas melukis. gilir-gilir lah jadi model kat tengah2 tu haha

Awal-awal memang banyak belajar teori dan sejarah pasal animasi. Bosan, tapi cuba jugak lawan perasaan bosan untuk kebaikan diri sendiri. Awal-awal ni jugaklah tak pakai drawing tablet lagi. Kena fokus pada lukisan tradisional. Lukis atas buku sketch saiz A3 dengan pensil. Yeahoooo. Belajar pasal anatomi dan perspektif juga. Memang lenguh tangan kerja nak berlatih melukis jeww. Masa tulah baru sedar sebenarnya banyak lagi benda yang Tsumiki kena belajar (Tapi itulah, pemalas).

siap buat wayang kulit sendiri lagi (tapi tak guna kulit betul la)

Salah satu keadaan lecture yang serius (sekadar gambar hiasan)

Masa sem ni jugaklah, kena organize satu acara makan malam untuk seluruh animation department - dari lecturers sampailah semua batch. Memang tradisinya begitu sejak budak sem 1 pun kenalah memperkenalkan diri dan kenalah jugak kenal satu department. Mana taknya, kalau takde event dinner yang macam ini memang taklah nak nampak muka diorang semua pelajar animasi ni. hehe. Enjoylah jugak makan malam masa tu. Batch kami buat stail BBQ Night gitu je ler.

Dah nak habis sem, memang akan kena terlibat dengan acara besar untuk animation department iaitu Animation Kingdom. Memang setiap sem akan ada event ni dan memang kena libatkan diri, kalau tak habislah kauuuu XD. Animation Kingdom ni bertujuan untuk mempamerkan hasil-hasil kerja pelajar Animasi semua batch dan paling utama adalah sesi pembentangan projek akhir pelajar semester 6. Pembentangan ni akan dinilai oleh orang industri - maksudnya orang luar ler. Bukan lecturers kita sendiri yekkk. Selalunya event ni dibuat kat Dewan Agong Tuanku Canselor, UiTM Shah Alam (bergantung pada perubahan jadual dan keadaan).

kena buat pameran untuk belajar budaya visual.

Disebabkan kejutan budaya dalam course ni, Tsumiki memang tak perform sangat semester ni (rasanya semua semester tak perform kahkah). Itupun sikit jekk lagi kalau nak dapat dean list pun. Tsumiki slack banyak kat drawing, sebab masa tu memang jenis tak selalu sangat berlatih melukis, tak buat betul-betul plus sikap malas bertambah degil yang menguasai diri pastu memandai buat assignment last minute hoooo loooohhh. Well I am not a perfectionist, but I really focus on contents and artistic aspects. cehh puihhh

serious warning here. KAU JANGAN BERANI BUAT ASSIGNMENT ANIMATION LAST MINUTE.
kalau nak mampuih boleh la XD
melainkan kalau anda adalah the flash!

Selain animasi, ada jugak beberapa subjek yang kena ambil termasuklah bahasa ketiga - boleh pilih samada Mandarin, Jepun & Itali. Tsumiki ambik Bahasa Mandarin. Standard budak animasi akan ambik bahasa Jepun :P lol (nak lari dari classmates, awkward).


SEMESTER 2

Dah masuk semester 2, konon nak buat lagi baik dari sem lepas (obviously). Sem ni pulak lain sikit, tapi dia dah mula ke arah teknikal. Memandangkan Tsumiki lepas diploma dari fakulti yang sama, jadi banyak subjek Tsumiki dapat pengecualian kredit. Maksudnya di sini, Tsumiki dah ambik dah subjek-subjek ni masa diploma sebab fakulti sama, cuma course berbeza. Jadi kes Tsumiki ni pelik sikit lah dan begitu juga susunan course plan Tsumiki dah lain macam gamaknya.

beberapa minit sebelum kuliah
Disebabkan beberapa subjek dapat pengecualian kredit, Tsumiki terpaksa tarik satu-dua subjek yang dari semester 3 - kiranya Tsumiki belajar awal sikit dari rakan kelas. Salah satunya adalah subjek pengenalan untuk 3d animation. Kussssss. MASYAALLOH.. Advanced2 la, tapi aku yang lelah. Memang gila waktu ni sebab kerja pun agak banyak nak kena buat sebab kena jugak belajar modelling background bagai. Dahlah tak ramai geng, satu kelas dengan senior atas, kooo raseeeeee? XD

konon buat 3D

Alaa takde apapun. Kena kuatkan diri sikit la yee (Maluunya kita sekelas dengan senior aww).

trip ke Balai Seni~ (cari ilham)

trip ke FINAS. (haaa mana satu Tsumiki agak2?)

Pasal drawing pulak, sem ni dah start belajar drawing pakai tablet, tapi masih ada subjek kena pakai tradisional. Masa ni kena belajar asas-asas kepada penghasilan animasi 2D yang simple mimple, contohnya buat bouncing ball and etc etc. Simple la sangat, yang simple tu pun macam nak pengsan buatnya XD. Lagi best Tsumiki baru nak biasakan diri pakai tablet (bijak kan kan? XD) Memang gila nak catch up masa tu sebab blur sangat. Tak tau nak buat apa. Nampaklah minat naik turun. Minat animasi pun jenis ke arah secara teknikalnya. Tapi kandungan dan konsepnya. hahahahahaha. Tapi buat apa minat namun takleh buat langsung T_T

Cakap pasal drawing lagi, ada subjek tu kena buat lukisan tradisional betul atas kanvas (macam fine arts gitu ler), berdasarkan konsep dan idea animasi kita sendiri. Kita belajar sedikit asas melukis, penggunaan warna semua tu.

nampak tak rajin melukis tuu

Yang paling best sem ni pun belajar pasal lakonan animasi. Yeay! Hahahaha, suka pun sebab rasa mcm bolehlah badan ni bergerak2 sikit. Kebanyakan exercise adalah ke arah berlakon dan voice acting. Yang paling best lagi, final assignment kebiasaannya adalah acara cosplay~ (^_^)
Acara ni akan menyelit masa Animation Kingdom nanti. Masa tulah boleh pakai kostum fancy2~
Kalau nak tau pasal cosplay yang Tsumiki dah buat, boleh la tengok kat post ni.


---------------------------------------------------

Alright everyone! That's it for Part 1.
Stay tuned for another part~~ teeeeheeee =)
Sorry tak banyak gambar. Tsumiki bukan jenis yang rajin tangkap gambar, mehwehehehe


8

(REVIEW TH) CosRX Skincare

Lepas beberapa produk tak berapa cocok dengan muka, Tsumiki ada juga cuba satu jenama dari Korea ni. nama dia CosRX.
awal2 tak tahu macam mana nak sebut sebab terbelit belit lidah cosssrssrs rsssxxskxsx gitu la
kan dah teringat cos dengan sin yang kita duk belajar add math dulu (benci gila addmath haha).

blog is getting fabulussss

CosRX ni... produk dia lebih ke arah bahan-bahan yang lebih minimal, malah reka bentuk packaging dia pun memang ringkas gilaaaa. nampak pelik macam fresh baru keluar dari makmal. bahan dia lebih berasaskan chemical yang berasaskan tumbuhan (ayat pun dah terbelit dah).

Terdetik nak pakai sebab blemishes dan jerawat bertambah teruk. Tsumiki pernah tak pakai apa-apa produk selama sebulan sebab muka ni macam tak kena je. Nak consult dermatologist jauh sangat (pasal duk kat area bukan bandar kan), jadi ambil inisiatif untuk mencuba lagi. Berani cuba pun sebab katanya sesuai dengan kulit sensitif. Kulit Tsumiki tak sensitif, tapi dia macam dah tak seimbang macam dulu. Apa yang best pasal CosRX ni, bahan-bahan dia tidak ada pewarna dan pewangi tiruan, dan bahan pengawet yang merbahaya.

Sebab tulah nak cuba dulu. Alang-alang dah terbeli ni, dah cuba berbulan-bulan (dalam 3-4 bulan jugak la), apa kata Tsumiki review sikit produk-produk ni. 

(Padahal dah takde idea nak update blog XD)

Jadi Tsumiki pun belilah beberapa produk CosRX ikut keperluan kulit ni. Melayang duit aku sebab nak jadi ploless... 
Mereka yang bertuah dibeli adalah;

packaging dia ringkas gila.

bermula dari kiri dalam gambar, kita review satu-satu ya.

1) CosRX Honey Ultimate Moisturizing Overnight Mask

Ini produk mask muka yang perlu dibasuh keesokan harinya. Konsistensi dia macam jeli, tak berminyak. Warna kuning cair, bau memang bau macam beeswax yang ada dalam lipbalm, pastu bila letak kat muka dia licin je. Pastu lama-lama dia menyerap macam air, bila dah pakai tu kawasan yang ada jerawat tu ada rasa sedikit sensasi yang mencucuk pedih sikit la. Mungkin sebab madu kot. Antibakteria.

Tsumiki berjaya habiskan, pakai setiap malam sebelum tidur. Best la juga pakai sebab dia membantu untuk legakan jerawat yang merah-merah bengkak tu, kuranglah sikit. Tapi ambil masa. Cuma dah lama pakai tu, kadang-kadang jerawat kecik naik, tak taulah kalau disebabkan benda ni.

PROS
Rasa berangin sikit
Tak berminyak
Pakai sikit pun dah cukup untuk satu muka (jimat la)

CONS
Bangun keesokannya muka macam melekit 
Ada rasa pedih bila pakai
Ambil masa untuk legakan jerawat

2) CosRX Low PH Good Morning Gel Cleanser

Yang ini pula pencuci muka, katanya sesuai jugak untuk orang yang berkulit sensitif. Masa awal-awal pakai, best la jugak, sebab Tsumiki pakai pagi dan malam, rasa segar je muka ni. Kadar cucian dia tu lagi bagus la dari Yadah, walaupun buih dia tak banyak. Bau teatree.

Tapi lama-kelamaan pakai Tsumiki perasan muka semakin merah-merah kat bahagian jawline dan pipi. Lepas tu rasa ada gatal-gatal sikit, terus berhenti pakai. Tak sesuailah kot, sebab dia ada BHA bagai tu.

PROS
Kadar mencuci tu bagus, muka memang cuci la
Bau teatree nyaman
Kurang buih
Bintik hitam berkurangan

CONS
Muka mengalami iritasi setelah beberapa bulan pakai
Muka kering lepas cuci, kena terus pakai benda lain

3) CosRX Snail 96 Mucin Power Essence

Ini pulak essence, lebih kurang macam serum, tapi dia lagi cair lah. Jangan terkejut kalau Tsumiki cakap essence diperbuat dari 96 peratus lendir siput babi (macam pelik je translate BM ni lol). Diorang panggi snail mucin la, sebab snail mucin ni padat dengan khasiat dan kandungan kolagen dia tinggi, sesuai sangat untuk muka yang ada jerawat, parut dan kedut.

Rasanya dalam banyak-banyak produk CosRX yang ini kesukaan Tsumiki, memang sampai habis jugakla Tsumiki pakai. Sekali pakai dua pam je, pasal snail mucin ni sangatlah berlendir dan tacky habis. 

PROS
Sangat melembapkan kulit
Membantu legakan jerawat

CONS
Ambil masa nak menyerap dalam muka

4) CosRX AHA BHA Clarifying Treatment Toner

Haa yang ini pulak toner, memang konsistensi dia macam air, tak berminyak, tak pekat. Memang cair betul la. Packaging dia pun dalam bentuk botol spray. Tsumiki pakai sekali je sehari, pakai dengan cotton pad, pasal dia punya power sikit nak buang kotoran kat muka (aku pun tak paham apa benda aku cakap ni).

Best ke tak? Hmm... Dari segi keselesaan pakai tu tak sangat sebab dia keringkan kulit. Yalah, dalam toner ni ada acid, tapi kandungan asid tu rendah jelah, cuma rasa macam kulit Tsumiki ni tak sesuai dengan baha berasid kot? Nak kata hilang bintik hitam bintik putih tu, hilang la jugak, cuma Tsumiki perasan bila pakai benda ni, muka macam lagi cepat sunburn walaupun dah pakai sunblock.

PROS
Bintik hitam/putih berkurangan

CONS
Bau dia macam hhmmmmm hhmm
Dia tak efek jerawat pun
Muka lagi cepat sunburn (Seriussss)

5) CosRX One Step Pimple Pad

Yang ni spesel semacam jeee... Pasal dia sebenarnya cotton pads banyak-banyak, dah direndam dengan bahan-bahan dia, duk dalam satu bekas bertutup. Tsumiki pakai sekali seminggu je, bila pakai benda ni, Tsumiki tak pakai toner (pasal dua-dua ada BHA, takut karang terbakor muka aku ni). Tujuan dia rasanya... lebih ke arah chemical peeling? Selalu kita dengar orang selalu pakai physical peeling/scrub macam pakai skrub, peeling gel semua tu... Tapi yang ni stail dia chemical peeling, dia bergantung kat chemical untuk buang segala kotoran dari muka kita (eh betul ke aku ni?).

Satu benda yang Tsumiki suka, lepas pakai tu memang adalah kesan hitam-hitam kat pad tu, pastu, kalau tengah ada jerawat, lepas pakai benda ni, keesokannya tu jerawat macam surut sikit. Tapi itulah Tsumiki tak pakai selalu. haha

PROS
Kotoran memang hilang
Jerawat surut lepas pakai
Bau dia sedap la jugak
Senang nak pakai (pasal aku pemalas, ambik pastu tepek je)

CONS
Prefer ada produk yang tak terus rendam cotton pad

6) CosRX Honey Ceramide Eye Cream (takde dalam gambar).

Tub dia kecik je, tapi masyaAllohhh memang tahan berbulan-bulan pakai tak habis (patutlah mahal nak mampos). Ni produk yang Tsumiki setia pakai, konon berusaha nak habiskan tapi itulah, tak mampu nak habiskan sebab tak nampak kesan sangat. Sebenarnya tengah cari eye cream untuk legakan lingkaran hitam bawah mata ni, tapi dia tak berapa menjadi la.

Tapi okey je eye cream ni, dia tak timbulkan jerawat atau biji2 putih bawah mata. Konsistensi dia pun okey lah, takdelah pekat sangat.

PROS
Mata sembab berkurangan
Eyebag berkurangan
Melembapkan bawah mata
Bau takdelah kuat sangat

CONS
Tak berkesan untuk legakan lingkaran hitam

Wokehh!! Penat gak menaip ni hahahaahaha~ Banyak jugak produk cuba dari tahun lepas, sebab Tsumiki memang tengah cari produk yang sesuai dengan kulit....Kadar menyesal tu tinggilah jugak tapi apa salahnya mencoba. Konon bajet nak jadi gadis Korea gitewww tapi hmm hahaha XD Risau jugak duk tukar-tukar, tapi nak buat cemana? Kalau tak cuba plak tak tahu. Kalau tak pakai pun muka problem. Dilema oh dilema T_T

Nantikan review seterusnya, thanks for reading!

mmmhmhmhmm

4

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com