going to pahang :D

woot woot~ baru sekejap dah lama tak update. ni semua gara2 pergi merantau la ni hmmm.
merantau kat ne? merantau ke Pahang bohh. merantau buat apa? saja nak merendek. eh tak. nak konvoi sambut menantu akak kat Kuantan.

this is my first time merendek di Kuantan, boleh tahan besor jugak ler. rumah suami akak aku tak ada la jauh sgt dari pusat bandarnya. dekat Taman Tas je.

staying for 2 days 1 night kat homestay Kg Sri Damai, suami akak sponsor. alaa macam akak dulu kahwin kat ganu pun, dia sponsor utk keluarga pihak suami dia jugak. biasala bila dah ketemu jodoh orang jauh2 ni. hehe

duduk semalaman. boleh tahan boh.

just a simple homestay but selesa. cuma sejuk la bila bukak aircond. kwwkwkwkewkkwk.

2 hari dah macam seminggu. terasa lama merantau. konvoi beramai dgn sanak saudara. tak silap 5 kereta rasanya. aku paling mabuk sekali bila time merantau jauh2 ni. tapi nasib baik tak muntah. kalau muntah memang best la. T_T

me with my mom and the pengantin.

beberapa minit kemudian

pengantin bahagia.

walaupun sekejap but we had a good time~
banyak kali jugak sesat ni, adoi

0

campus life yang dirindui.

fikir2

cuti 6 bulan ni buat aku banyak berfikir la pulak

first step into university level - best moment ever. banyak perkara aku belajar kat sini. yeahh, terlalu banyak, daripada duk sekolah TKC dan sekarang, banyak sangat perkara yang aku belajar. sekarang pun tengah cuti tunggu nak masuk degree, sambil tunggu nak masuk degree buat lesen kereta dulu dan kalau sempat bleh try nak apply keje part time.

boring jugak duk rumah lama-lama ni. dah la kena deal dgn kakak yang satu tu.

finishing diploma was hard, 
i wonder how degree will be?

UiTM Puncak Perdana, Diploma Pengurusan Seni, Fakulti Filem Teater dan Animasi (FiTA). kih kih. gonna miss it.

sedihlah jugak impian nak capai ANC tak terlaksana, satu sem sangkut, ouuuchhhh *dangg!!!*

memori ketika diploma memang bittersweet.

1) how lucky am I to get such good friends.

aku agak memilih dalam membuat kawan. aku sangat tak sociable dan suka menyendiri jugak kekadang. 

first sem dari awal first step masuk ke UiTM. aku ditempatkan utk duk dalam satu rumah dengan accountings students. oh maiiii. aku sorang je budak FiTA kat sini?? tapi diorang accept aku gila-gila. diorang sangat pandai menghargai kewujudan aku yang suka membuat huru hara dalam rumah dan mengacau ketenteraman mereka study hahahahah lol. the most sweetest part is, daripada nama aku Hazirah diorang panggil nickname 'IRA'. wehh family punye panggilan tuuuu :'D

selain daripada kanak-kana akaun yang skema tapi cantik2 belaka ni, aku pun jumpa banyak jenis org la. classmate semua 40 orang lebih. daripada 40 org tu aku hanya rapat dgn 6 org je. wakakakakkaa. aku plak susah nak percaya orang.

sayang2 aku sekalian. 2 org hilang hiks

6 orang ni lah yang buat group assignment dengan aku, group discussion, study group, keluar sama-sama, kutuk orang sama-sama, hahahahaha. dalam 6 orang ni ada sorang je laki. ada 2 orang yang setia gila dgn aku ni *perasan*

2) don't judge a book by its cover.

macam2 orang leh jumpa. jauh jenak la dengan kehidupan SBP yang umpama penjara tu dengan kehidupan yang ini, bebas gila. kalau tak reti control mampuih la hang

pandai2 la cari kawan. salah pilih, binasa la badan.

contoh2 orang yang boleh jumpa - pondan, orang yang freehair seksi2 tu, orang yang kuat sosial tu. mula2 first impression memang tak suka dengan diorang. tapi bila dah kenal leklok diorang ni sebenarnya ada yang baik betul pekertinya. kenal diorang ni dulu, background rosak tu ke belakang kira maa. jangan ingat kita ni perfect sgt. *note that hazirah.

diorang pun manusia juga k.

3) jatuh cinta kali pertama. puihh

first sem dah jatuh cinta da. jatuh cinta je. tak bercinta pun. tersuka pulak kat sorang ni. tapi course lain2. haihhh. rosak rosak

fitrah kan? it comes naturally bak kata selena gomeshshh. tapi masalah aku tak pandai nak deal benda2 macam ni. mungkin ada hikmah la kena reject ngn si dia tu. beci la kawe lagu nih, asa kecek pasal goni jah kawe tensen. perah tunggeng nyor doh kawe. 

aku lepas ni berazam tanak dah layan benda2 cam ni. memang terkezut zapp jugak bila dah terkena, lebih2 lagi aku yang jenis tak kenal lelaki ni camne luar dalamnya. asal sekolah perempuan je kot. tapi insyaAllah aku amik iktibar dari kisah ni. alah lambat lagi pun nak kahwin. ape pun time belajar jgn fikir pasal cinta - nasihat utk diri sendiri dan kawan2. kehkehkeh. let bygones be bygones.


hmph.
sudah merasa ape tu cinta dan lepas ni boleh la buat novel mcm twilight saga giteww kahkahkah

ingat... jangan tertipu dengan crush anda

4) pengalaman berharga

Diploma Pengurusan Seni - dah nampak pun pengurusan, for sure la memang akan mengurus itu ini. manusia jenis aku ni bukan pengurus, serius, aku memang tak reti nak mengurus. kalau aku nak urus sendiri takpe, tapi nak kena urus yang melibatkan orang lain aku jadi lain macam sket. aku terima course ni pun sebab tanak teruskan bidang sains da. serik bohh.

banyak benda praktikal yang aku belajar. uruskan konsert, uruskan pementasan teater, uruskan itu uruskan ini blalalaaalala. memang best tapi penat la. selain dari pengalaman, at the same time dapat tingkatkan confidence level ngn communication skills. Alhamdulilah.

jadi event manager la paling berharga. aku tak pernah terfikir pun nak jadi orang plg atas ke ape ke. sebab aku lebih suka buat kerja aku sorang je. memang tak suka sgt la group work. 

5) jagalah diri

to those yang dah pernah masuk asrama penuh, takdela bermasalah sgt dengan kehidupan campus yang baru ni. tapi yang tak pernah duk asrama, kat sini la banyak belajar tentang penjagaan diri sendiri.

bila dah 2 tahun setengah duk sini aku belajar jaga diri. jaga kebersihan dan sebagainya. jaga penampilan dan sebagainya. how to deal with other people and so on.

banyak sangat benda yang dirindui. tapi dapat taip yang ni je T_T
tapi kehidupan degree nanti mungkin tak sama dgn yang ni kan? hhmppph T_T

pewpewpewpew!
8

meow meow.

tajuk tak tau nak letak ape, tapi letak je la meow meow sebab nak cakap pasal meow.

dalam rumah ade 5 ekor kucing. mula2 ada sekor je. pastu ada 7 ekor. pastu kekadang 10. kekadang 8. pastu ada yang mati. ada yang jatuh dalam parit. 

last-last ade 5 ekor je. tu pun dah ramai bebenor da tu

mula2 bela sekor kucing jantan namanya Putih Fernando Jose. ni kira generasi yang terkini la. dulu bela ibu si Putih ni, namanya Acha. sekarang dah masuk generasi baru, generasi Putih pulak. dari lahir sampai dah umur almost 9 tahun Putih duk dgn aku :)

comot sikit budak ni

ada satu hari Putih bawak balik sekor betina ni. comel dan nampak muda lagi. sebelum2 ni selalu jugak dia bawak balik betina mana ntah, tapi semuanya annoying. tapi yang ni, tak annoying. manja gila. berkenan la boleh wat menantu.

*cehh. konon Putih tu anak aku la. cari menantu katanya.

yang betina tu selalu singgah rumah lama-lama family pun rasa macam nak bela dia. sebab dia manja sgt! terus bela and bagi nama Luna Carina. manja dia sampai tahap sudi tidur ngn aku sekali dalam bilik. awww. aku tak tahan sungguh ngn kucing manja ni!

luna carina sayang <3

dah bela lama2 tu dia bunting. first time bunting, semua baby dia tak survive. second time, ada sekor survive, tapi last2 mampuih jugok. third time bunting, ade 2 ekor survive sampai sekarang. dua2 jantan. nama dia Kabi Ricardo dan Pupu Capunto. 4th time bunting, ade lagi 2 ekor survive, macam kembar jantan betina. Pipi Papaya dan Lunina Noni. pastu si Kabi tu hilang ntah ke mana plak, tinggal la 5 ekor je.

asal si Luna beranak je, family kata aku dapat cucu. lorh, sejak bila la plak wkwkwkkwk

pun boleh


aku suka betui bagi nama panjang2 kat kucing. hahahahaha. konon nak daftar warganegara la ni. dari dulu semua kucing aku nama panjang2 kot. hohoh

Pupu yang seksi.

pandang org mcm nak makan org

Pipi kat sebelah kanan, Luni kat sebelah kiri. Luni la yg plg penakut. *nampak kan dlm gambar tu* tapi aku geli hati betul tengok gelagat diorang ni. Luna tu memang ibu kucing yang baik. pandai betui jaga anak dia yang sekarang ni. masih kenal anak2 dia dan anak2 dia masih kenal dia. sekarang ni pun aku tgh nak membendung taknak bagi dia bunting banyak kali... tak larat nak jaga anak2 dia. yang 5 ekor ni pun dah tak terjaga kot. si Pipi dan Luni tu pun ganaih nak mampus! pernah la jugak laptop aku jatuh dari meja sebab dia duk main tarik2 wayar. haaaishhhh.

Pipi dan ibunya

ada nya diorang ni xdela sunyi sgt rumah aku ni... cuma kekadang geram ngn dua ekor yg kecik tu buas sgt. Pipi ngn Luni ni lahir time aku tak ada kat rumah, sibuk memanjang kat kampus, pastu xdek org nak main and interact dgn diorang. bila aku balek, diorang kemain lg takut ngn aku pastu siap cakar2 berdarah lagi. ouchhhhhhh siot.

lepas dah didik leklok diorang dah okey at last. kena pegang slow2. berkat usaha nenek ni berjaya juga akhirnya.

time2 hujan ni tido pun sedap juga.


7

oh my tudung

cakap pasal tudung aku excited betul cerita pasal 

TUDUNG BAWAL yo!!!!!

yes! i am tudung bawal lover!

yeahhh!

sejak selalu pakai tudung bawal ni selalu jugak kena cop OLD FASHIONED and OUTDATED... yelah sekarang dah macam pesen tudung keluar. tudung indon la, tudung halfmoon la, selendang yuna la, pashmina la, memang kalau taip sampai esok tak abis hahahahahaha

i am okay je with those kind of tudungs.... cuma memang lebih suka pakai tudung bawal sejak dari dulu.. it somehow shows I am quite a 'loyal' person bila suka sesuatu benda... kalau dah suka tu, memang akan suka sampai bila-bila, for instance

pakai tudung bawal


wajah2 bahagia dengan tudung bawal

top reasons why i love tudung bawal so much;

1) selesa
2) tak mencekik diri sendiri
3) boleh la tutup aurat
4) bentuk muka sesuai ngn tudung bawal je kot
5) senang nak pakai, dah biasa pakai
6) malas nak hafal step2 melilit selendang atau apa2 trend terbaru
7) jimat masa. penah pecah rekod bersiap selama 3 jam kalau pakai pashmina
8) aku ni ganas orgnya, kalau pakai selendang confim comot, buruk sana sini

agak terasa la bila org duk kutuk... "pakai tudung bawal ni dah ketinggalan zaman".. "pakai tudung bawal nampak sgt macam makcik2"... kalau suka sangat dengan trend baru tu suka je la jgn lah paksa aku pulak.

emo pulak kita

ada juga boleh mempertikaikan, kalau nak jimat masa, nak rasa lebih selesa, asal tak pakai tudung Indon je? alaa sarung je!! aku kata, NOOOOO! firstly aku memang tak berapa suka style tudung tu sendiri, ade awning semua anak tudung syria laa, aku dah try pakai dan memang tak sesuai dengan aku. so aku tak pakai la. dalama wardrobe ade je satu warna hitam, just in case kalau tak sempat langsung nak pakai tudung bawal, atau nak bersukan. kihkih * last2 pakai jugak kan?

konklusinya, i love tudung bawal and nobody can change that.....

now i am trying to make my own tudung bawal... :p

aaminn

7

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com