(REVIEW TH) Oil Cleansers

Dah lama dah duk mencari oil cleanser yang sesuai dengan muka (konon nak menjaga pori-pori tersumbat)



 jadinya, Tsumiki has came across with INNISFREE. 
Sebagai titik tolak kepada permulaan menggunakan oil cleanser sebagai rutin, kita mulakan dengan INNISFREE APPLE SEED CLEANSING OIL. Lepas oil-cleansing kita pakai pencuci muka.

Apa motif nak pakai double cleansing method ni sedangkan Tsumiki tak pakai mekap? Sebenarnya tak pakai mekap pun boleh je pakai. Untuk pembersihan pori secara mendalam.

Tsumiki pernah cuba Hada Labo punya olive oil cleanser tu tapi rasa macam nak cuba something yang lebih ringan (sebab baru first time nak berkecimpung dalam minyak-minyak ni).
Jadi... Macam biasalaaaaa kita order kat Hermo.

Besar jugak la. Bau macam jus epal
Terdetiknya hati bila nak pakai oil cleanser sebab kadang-kadang ada jugak punat2 kecik keras macam butiran pasir yang keluar dari muka. It was oddly satisfying bila kau pakai oil cleanser, urut-urut muka pastu ada pasir-pasir kecik keluar. At the same time, muka pun rasa sedap je kena urut tu.

Macam yang lain, berat 150 ml standard la, memang cukup la untuk 3-4 bulan I guess, sebab sekali pakai takdelah lebih dari dua pam sebab Tsumiki tak pakai heavy makeup, hanya sunscreen. First impression - rasa slippery dia cukup la untuk Tsumiki (ye, rasa ni sangat penting untuk urut-urut muka, kurangkan daya geseran supaya tak kasar dengan kulit), bau memang bau epal la. Lepas bilas dengan air, dia tak tinggalkan sisa.

Pada masa yang sama juga, Tsumiki ada beli oil balm cleanser (sama jugak cuma dalam bentuk balm) which is HEIMISH ALL CLEAN BALM. Tbh, munculnya keinginan rasa nak beli yang besar punya adalah lepas dah cuba trial size yang percuma masa beli barang Hermo previously. Yang bangangnya, masa dapat trial size tu memang tak tau pun tu adalah cleansing balm. Ingat kan balm macam tiger balm buat urut2 pening kepala tu. HAHAAHAHA.

yang ni pun besar jugak. ada spatula kecil sekali.

So bolehlah bandingkan antara dua. Lagi best, dua-dua ni tak menyebabkan breakout yang teruk. Jadi memang Tsumiki berjaya habiskan.

And here goes my final verdict (after 3-4 months usage);

Innisfree Apple Seed Cleansing Oil

Pros:
Bau sedap rasa macam nak makan
Boleh tanggalkan mekap-mekap ringan
Tak breakout
Membantu untuk buang bijik2 kecil (whiteheads kot?)
Hydrating

Cons:
Mungkin terlalu cair
Packaging dia agak panjang (boleh tumpah la)

----------------------------------------------------------------------------

Heimish All Clean Balm

Pros:
Mekap berat boleh tanggal
Lagi slippery untuk mengurut muka
Tak breakout
Lebih travel friendly (baling bekas dia pun tak tumpah)

Cons:
Bau macam Tiger Balm

Jadi yang mana yang paling best sebenarnya?? DUA DUA. Dua dua best. Tapi bergantung pada tahap mekap atau kekotoran muka la. Rasanya kalau mekap tebal seinci boleh cuba balm, sebab dia lagi slippery dan berat. Ada beza jugak la lepas amalkan double cleansing method tu. Yang bijik2 kecik atas muka tu memang dah berkurang.

Repurchase or not? Hmmm kalau tak jumpa lagi yang lebih okey dari dua-dua ni, rasanya adalah kemungkinan untuk repurchase tu. XD

1

FAQs tentang program Animasi UiTM

Salam peeps! Adoi ni baru sempat Tsumiki update blog. Setelah berbulan-bulan tak update dan blog pun dah bersawang... Lepas habis belajar ingat dah percuma tapi ada job pulak nak kena buat. Jadi bertambah sibuk lagi lah!


Hari tu Tsumiki ada post pasal tips masuk program Animasi UiTM... Tsumiki terkejut gila post views nak dekat 5k lepas tu ramai betul yang tanya soalan kat ruangan komen! Sampai Tsumiki pun tak terbalas komen pertanyaan awak-awak semua. Maaf sangat-sangat sebab memang kadang-kadang tak terpandang notifikasi kat emel atau memang tak selalu renung handphone. Hihi. Siap ada tanya personal lagi tu. :')

Tapi kalau nak minta emel-emel tu, nanti dah nak kerja jangan buat macam tu tau. It seems weird haha

Since Tsumiki hanya berasal dari Degree Animasi sahaja, jadi untuk Diploma, Tsumiki tak tahu banyak sebab  Diploma baru buka. Kebanyakan trivia yang Tsumiki kongsi adalah berdasarkan Degree, tapi masih relatable dengan program Diploma koootttt

Kalau adik tanya pasal syarat-syarat2 kelayakan memang tak reti nak jawab sendiri. Sebab takut setiap semester berbeza-beza. Boleh check kat link ni. Harap membantu~
Jadi, untuk post kali ni, Tsumiki buat FAQ ringkas berdasarkan pertanyaan adik-adik yang berminat untuk tahu lebih lanjut pasal program Animasi UiTM ni... Ramai juga yang berminat ni yeeee XD

Okey.. start scrolling~

Q: Interview macam mana?
A: Tsumiki tak pernah join interview sebenar sebab dulu masa nak masuk kursus ni Tsumiki dapat interview melalui telefon sebab rumah jauh (alaa tak ada la jauh sangat ekekeke). Tapi ada tanya kawan kelas yang pernah kena, mereka akan interview dalam English, selalunya tanya pasal perkembangan industri animasi tempatan, pengetahuan am tentang asas-asas animasi, software dan sebagainya. Lepas tu tak silap ada ujian melukis jugak (jadi kena bawa alat lukis laa yee)

Q: Kalau tak pandai English, macam mana eh?
A: Sejujurnya, tak semestinya tak pandai English tak boleh lepas. Sebab ada je kawan kelas yang tak terer English pass interview :'). tapi Tsumiki nasihatkan lebih baik awak-awak berlatih la siap-siap bercakap English. Jangan merungut merintih tak reti2 pun tiada guna juga. Usaha dik, usaha. :) Broken english pun janji pastikan interviewers tu faham tau.

Q: Masa interview kena bawa apa je?
A: Bawa diri, pakai kemas-kemas (UiTM selalunya prefer bagi lelaki; pakai baju kemeja berkolar, bertali leher, seluar slack bagai, perempuan; baju kurung etc etc), bawa dokumen penting, bawa porfolio, alat tulis untuk ujian melukis.

Q: Portfolio tu apa?
A: Portfolio adalah hasil kerja/karya (artworks) adik yang terdahulu, nak tunjuk kat para interviewers bukti yang adik ni tahu lukis, tahu animate, tahu itu ini semua la. Lagi bagus kalau ada showreel (satu video yang menggabungkan petikan-petikan kerja adik), kalau banyak kerja dulu berbentuk video la. Tunjuk je walaupun cincai-cincai. Nampaklah progress tu sikit kan. hehe 

Q: Saya tak tahu melukis tapi saya minat animasi, boleh ke?
A: Tsumiki tak ada jawapan tepat untuk soalan ni. Tapi apa yang Tsumiki boleh cakap, kalau awak minat, teruskanlah. Tsumiki dulu pun tak reti melukis jugak. Kalau untuk Diploma, Tsumiki rasa okey je, tapi kalau Degree, kena fikir banyak kali. Degree ni advanced sikit... Kalau tak reti melukis nak masuk Degree punya memang susah sikit. T_T

Q: Susah tak belajar bidang animasi ni?
A: Ya sangat susah (jujur jelah cakap). Tapi kalau rajin berlatih, pandai susun masa, tak buat kerja last minute, rajin discover itu ini, insyaAllah kesusahan dapat dibendung perlahan-lahan (pandai cakap je lol). Semua bidang ada susah senang ya. Susah pun kalau awak malas berusaha untuk memajukan kemahiran sendiri. Bidang ni memerlukan kesabaran dan fokus yang sangat tinggi. Kalau hangat-hangat tahi ayam je, lebih baik jangan ambil.

Q: Boleh dapat kerja ke dengan bidang ni?
A: Terus terang cakap, banyak peluang kerja yang ada. Cuma tak nampak je. Satu lagi jangan ingat animasi ni adalah untuk buat kartun + cerita kanak-kanak semata. Animasi ni luas bidangnya dan banyak cabangnya (kalau cerita pun tak habis). Malah contohnya, iklan Ribena di TV pun adalah animated. Zaman sekarang iklan-iklan, video muzik pun nak animated, filem-filem pun nak kena ada CGI, kesan khas bagai. Bidang ni bidang berasaskan teknologi, lagi maju teknologi lagi senang nak buat kerja. Tapi itulah, nak pesan satu je, rajin-rajinkan diri kumpul hasil kerja, dokumen mana yang patut, letak kat YouTube ke, Deviantart ke (one of my biggest weaknesses). Kebanyakan syarikat animasi memandang lebih kepada portfolio berbanding gred awak.

Q: Program Animasi UiTM ambil masa berapa tahun?
A: Untuk Diploma, 2 setengah tahun (5 semester). Sama dengan Degree, 3 tahun juga. 

Q: Berapa kadar yuran pengajian program ni?
A: Dalam satu semester (untuk Degree), Tsumiki rasa dalam RM400-500 per semester, plus yuran kolej (caj berdasarkan jenis bilik). Kalau Diploma, tak pasti.

Q: Kampus UiTM mana yang ada program ni?
A: Buat masa ni, ada di UiTM Kampus Puncak Perdana, Shah Alam, Selangor, sahaja. Jangan tertukar dengan Kampus Puncak Alam pula ya. Jauh beza dua-dua tu. Dah banyak kes kawan-kawan lain masa hari pendaftaran dia tersesat sampai ke Puncak Alam. Tengok label betul-betul tau.

Q: Peralatan yang diperlukan untuk course ini?
A: Berdasarkan pengalaman, Tsumiki guna Wacom Intuos model lama (sekarang dah ada model baru). 

ni yang Tsumiki pakai. (harga sekitar RM300+)

Nak tahu lebih lanjut tentang tablet2 dari Wacom, boleh klik gambar di atas. Kalau laptop/pc pula, cubalah cari yang okey terus. Yang bilangan RAM dia tinggi, sekitar 4-8 gb pun dah memadai (lagi banyak lagi bagus). Fikir gini je, lagi bagus spec peralatan yang awak pakai, kerja lebih senang, tak banyak masalah. Tapi jaga betul-betul, nanti ada orang terliur karang kena curi (serius tau). 

Jenama tu tak penting sangat. Tsumiki pakai gaming laptop, yang besar punya tu (skrin saiz 15.6 inci), which has cost me around RM3000-RM4000.

Q: Kak, saya dulu course (sila isi tempat kosong), boleh ke saya sambung course animasi?
A: Yang ni pun Tsumiki tak reti nak jawab... Sebab ada je budak matriks, budak course biotechnology la, course teater la, course textiles la (macam-macam lagi) ambil. Tak perlu risau sangat, kalau minat teruskan je. Believe in yourself. Tsumiki dulu pun course pengurusan je.

Q: Apa perisian (software) yang selalu digunakan?
A: Tsumiki suka pakai kebanyakannya dari keluarga Adobe (Photoshop, Illustrator, Premiere Pro, After Effects, Audition). Kalau masa belajar dulu ada belajar Toon Boom Studio, Toon Boom Harmony (untuk animasi 2D), Autodesk 3DsMax, dan Blender (Animasi 3D). Tapi tak silap sekarang dah mula pakai Autodesk Maya.

Kalau awak cuak pasal tak pernah pakai software ni, boleh belajar slow-slow. Nanti nak kerja pun belum tentu awak akan pakai software yang awak dah tahu. Lapangkan dada untuk belajar software baru, take it positively to enrich your skills, for you own benefits. Lagi banyak software awak tahu lagi bagus.

Q: Apakah yang saya perlu jawab apabila sesetengah individu mengatakan kos pilihan saya tiada masa depan yang cerah?
A: Tiada masa depan yang cerah? (Ingat Kassim Selamat ke apaaaaa XD). Cakap kat dia, tak baik cakap macam tu, rezeki semua tu terletak di tangan Tuhan. You never know what will you get in the future though. Bukan takde masa depan, sebab bidang animasi ni masih tengah nak naik kat Malaysia (berbanding di Jepun, Korea, Eropah sana tengah maju). Jadi sekarang ni kita boleh jadi di antara yang menaikkannya. Satu lagi, kat Malaysia kebanyakan animasi tu diorang akan fikir kartun untuk kanak-kanak je. Padahal banyak lagi awak boleh buat, cuma awak kena carilah cabang yang mana yang awak selesa dan minat untuk didalami. 

Awak kena rajin la kumpul portfolio semua. To impress your potential employers.. The most important thing is your skills. I don't have an exact answer for this question, but if you had the chance to meet the lecturers, be free to ask for their opinions. They are more experienced. (tetibe speaking)

The sad truth is... susah nak dapat kerja kalau skills tak seberapa.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

for further information about this course, boleh klik

Boleh jugak jenguk sorang blogger ni (Dia tengah ambil Diploma Animasi sekarang ni)

THANKS FOR READING~ =D

Tsumiki tau cakap je dik. Tsumiki pun takdelah bagus mana pun. Hahahahaha


16

(Animasi di UiTM) Sem 1 & 2

Disclaimer: Terlebih dahulu nak bagitau... Minta maaf sangat Tsumiki tak terbalas komen-komen/ pertanyaan adik-adik yang begitu curious dengan course Animasi UiTM ni.  Siap mintak nombor semua tu (Tsumiki tak bagi nombor kat strangers, sorry ==")  Yang kat bawah ni je Tsumiki boleh kongsi dengan adik-adik. Pengalaman setiap orang berbeza-beza, jadi, jangan berharap/expect benda yang kat bawah ni sama je akan berlaku nanti ye. Apa yang dikongsi tu jelah yang termampu nak bagitau, banyak dah lupa sebenarnya XD So other than that, I think it should be better for you to experience it differently by yourself okay :)

jap jap. duduk sini jappp ni nak membebel lagi ni. hehehehe

alang-alang tengah mood nak mengupdate ni, eloklah Tsumiki kongsi lagi lebih lanjut tentang course pilihan Tsumiki.

Alhamdulilah. masuk bulan Oktober 2017 nanti Tsumiki bakal graduasi, insyaAllah kalau tiada aral wooooooooohooo! (^_________^) (baling confetti kat diri sendiri)

haa sukaaaa. sukaaaaaa


apapun, Tsumiki nak kongsi sikit (mcm banyak je) pasal pengalaman sepanjang bergelar pelajar animasi UiTM. Yang Tsumiki maksudkan adalah Ijazah Animasi UiTM kat UiTM Puncak Perdana. Kalau diploma tu, tak sempat sebab baru buka tahun ni (jeles! hee).

Awwuhh, dari diploma lagi Tsumiki duk menenggek kat sana. Jadi, hampir 5 tahun juga la Tsumiki duk sana. Ceittttt super duper senior laaa ni. ceitttt. (eleeee berlagak! XD)

cakap pasal seniority - juniority, seriously, pergi mampos. anggap macam famili dan kawan-kawan sendiri sudahlah. orang malas nak layan, tak berkawan, buat donno jelah. nak bajet senior2 sangat fikir dulu ye. kau fikir kau siapa kau fikir kau raja? (haihh haha) karang duk senior junior kat U, balik-balik kerja kat syarikat sama.

Hahahaha~ Pengalamannya...Best la jugak.. Haaaa. Tak percaya? hehehe. percayalah. Memang perit tu ada, tapi selagi hati ni masih kuat berpegang untuk tidak putus asa, insyaAllah memang boleh atasi rasa perit tu. Ada je orang menderita belajar lagi teruk dari kita tau! Malah, ada yang tak berpeluang macam kita untuk sambung belajar. Jadi, bersyukurlah dengan apa yang kita dapat yeeee :D

Nak lahirkan rasa bersyukur, hargailah setiap apa yang kita dapat dalam hidup. Maksud Tsumiki, Tsumiki dapat masuk course ijazah Animasi, yang mana Tsumiki fikir ini adalah jalan yang betul bagi Tsumiki. Ini yang telah disusun untuk Tsumiki.

Oleh itu.. Tsumiki cuba cerita mengikut semester by semester. Senang sikit buat panduan sapa-sapa yang bakal nak belajar ijazah Animasi di tempat yg sama. Makaaaaa bermulalah senaman jari jemari Tsumiki yang gebu tembam ni uoolls~

SEMESTER 1

First impression - nampak gloomy gila hidup masa ni. Susah betul nak cari kawan. Sebab kebanyakan rakan kelas adalah lepasan Diploma Art & Design dan juga STPM.

Sooo,  I took a long time to get along with them (aku je kot) hahahahha

Masa ni clueless gila pasal animation. Dahlah baru nak belajar lukis pakai tablet, pastu laptop kodi je. Yelah, ram 2 gb jeeee T_T. Memang taklah nak jadikan konon macam workstation. Pastu mulalah ada sedikit self-confidence issue memandangkan kita pun tak banyak tahu pasal teknik animasi dan sebagainya, berbanding dengan rakan kelas lain. Kita pun diam jelah tak tau nak bebel pasal apa sobs. Perlahan-lahan menghalimunankan diri sendiri.

suasana dalam kelas melukis. gilir-gilir lah jadi model kat tengah2 tu haha

Awal-awal memang banyak belajar teori dan sejarah pasal animasi. Bosan, tapi cuba jugak lawan perasaan bosan untuk kebaikan diri sendiri. Awal-awal ni jugaklah tak pakai drawing tablet lagi. Kena fokus pada lukisan tradisional. Lukis atas buku sketch saiz A3 dengan pensil. Yeahoooo. Belajar pasal anatomi dan perspektif juga. Memang lenguh tangan kerja nak berlatih melukis jeww. Masa tulah baru sedar sebenarnya banyak lagi benda yang Tsumiki kena belajar (Tapi itulah, pemalas).

siap buat wayang kulit sendiri lagi (tapi tak guna kulit betul la)

Salah satu keadaan lecture yang serius (sekadar gambar hiasan)

Masa sem ni jugaklah, kena organize satu acara makan malam untuk seluruh animation department - dari lecturers sampailah semua batch. Memang tradisinya begitu sejak budak sem 1 pun kenalah memperkenalkan diri dan kenalah jugak kenal satu department. Mana taknya, kalau takde event dinner yang macam ini memang taklah nak nampak muka diorang semua pelajar animasi ni. hehe. Enjoylah jugak makan malam masa tu. Batch kami buat stail BBQ Night gitu je ler.

Dah nak habis sem, memang akan kena terlibat dengan acara besar untuk animation department iaitu Animation Kingdom. Memang setiap sem akan ada event ni dan memang kena libatkan diri, kalau tak habislah kauuuu XD. Animation Kingdom ni bertujuan untuk mempamerkan hasil-hasil kerja pelajar Animasi semua batch dan paling utama adalah sesi pembentangan projek akhir pelajar semester 6. Pembentangan ni akan dinilai oleh orang industri - maksudnya orang luar ler. Bukan lecturers kita sendiri yekkk. Selalunya event ni dibuat kat Dewan Agong Tuanku Canselor, UiTM Shah Alam (bergantung pada perubahan jadual dan keadaan).

kena buat pameran untuk belajar budaya visual.

Disebabkan kejutan budaya dalam course ni, Tsumiki memang tak perform sangat semester ni (rasanya semua semester tak perform kahkah). Itupun sikit jekk lagi kalau nak dapat dean list pun. Tsumiki slack banyak kat drawing, sebab masa tu memang jenis tak selalu sangat berlatih melukis, tak buat betul-betul plus sikap malas bertambah degil yang menguasai diri pastu memandai buat assignment last minute hoooo loooohhh. Well I am not a perfectionist, but I really focus on contents and artistic aspects. cehh puihhh

serious warning here. KAU JANGAN BERANI BUAT ASSIGNMENT ANIMATION LAST MINUTE.
kalau nak mampuih boleh la XD
melainkan kalau anda adalah the flash!

Selain animasi, ada jugak beberapa subjek yang kena ambil termasuklah bahasa ketiga - boleh pilih samada Mandarin, Jepun & Itali. Tsumiki ambik Bahasa Mandarin. Standard budak animasi akan ambik bahasa Jepun :P lol (nak lari dari classmates, awkward).


SEMESTER 2

Dah masuk semester 2, konon nak buat lagi baik dari sem lepas (obviously). Sem ni pulak lain sikit, tapi dia dah mula ke arah teknikal. Memandangkan Tsumiki lepas diploma dari fakulti yang sama, jadi banyak subjek Tsumiki dapat pengecualian kredit. Maksudnya di sini, Tsumiki dah ambik dah subjek-subjek ni masa diploma sebab fakulti sama, cuma course berbeza. Jadi kes Tsumiki ni pelik sikit lah dan begitu juga susunan course plan Tsumiki dah lain macam gamaknya.

beberapa minit sebelum kuliah
Disebabkan beberapa subjek dapat pengecualian kredit, Tsumiki terpaksa tarik satu-dua subjek yang dari semester 3 - kiranya Tsumiki belajar awal sikit dari rakan kelas. Salah satunya adalah subjek pengenalan untuk 3d animation. Kussssss. MASYAALLOH.. Advanced2 la, tapi aku yang lelah. Memang gila waktu ni sebab kerja pun agak banyak nak kena buat sebab kena jugak belajar modelling background bagai. Dahlah tak ramai geng, satu kelas dengan senior atas, kooo raseeeeee? XD

konon buat 3D

Alaa takde apapun. Kena kuatkan diri sikit la yee (Maluunya kita sekelas dengan senior aww).

trip ke Balai Seni~ (cari ilham)

trip ke FINAS. (haaa mana satu Tsumiki agak2?)

Pasal drawing pulak, sem ni dah start belajar drawing pakai tablet, tapi masih ada subjek kena pakai tradisional. Masa ni kena belajar asas-asas kepada penghasilan animasi 2D yang simple mimple, contohnya buat bouncing ball and etc etc. Simple la sangat, yang simple tu pun macam nak pengsan buatnya XD. Lagi best Tsumiki baru nak biasakan diri pakai tablet (bijak kan kan? XD) Memang gila nak catch up masa tu sebab blur sangat. Tak tau nak buat apa. Nampaklah minat naik turun. Minat animasi pun jenis ke arah secara teknikalnya. Tapi kandungan dan konsepnya. hahahahahaha. Tapi buat apa minat namun takleh buat langsung T_T

Cakap pasal drawing lagi, ada subjek tu kena buat lukisan tradisional betul atas kanvas (macam fine arts gitu ler), berdasarkan konsep dan idea animasi kita sendiri. Kita belajar sedikit asas melukis, penggunaan warna semua tu.

nampak tak rajin melukis tuu

Yang paling best sem ni pun belajar pasal lakonan animasi. Yeay! Hahahaha, suka pun sebab rasa mcm bolehlah badan ni bergerak2 sikit. Kebanyakan exercise adalah ke arah berlakon dan voice acting. Yang paling best lagi, final assignment kebiasaannya adalah acara cosplay~ (^_^)
Acara ni akan menyelit masa Animation Kingdom nanti. Masa tulah boleh pakai kostum fancy2~
Kalau nak tau pasal cosplay yang Tsumiki dah buat, boleh la tengok kat post ni.


---------------------------------------------------

Alright everyone! That's it for Part 1.
Stay tuned for another part~~ teeeeheeee =)
Sorry tak banyak gambar. Tsumiki bukan jenis yang rajin tangkap gambar, mehwehehehe


8

(REVIEW TH) CosRX Skincare

Lepas beberapa produk tak berapa cocok dengan muka, Tsumiki ada juga cuba satu jenama dari Korea ni. nama dia CosRX.
awal2 tak tahu macam mana nak sebut sebab terbelit belit lidah cosssrssrs rsssxxskxsx gitu la
kan dah teringat cos dengan sin yang kita duk belajar add math dulu (benci gila addmath haha).

blog is getting fabulussss

CosRX ni... produk dia lebih ke arah bahan-bahan yang lebih minimal, malah reka bentuk packaging dia pun memang ringkas gilaaaa. nampak pelik macam fresh baru keluar dari makmal. bahan dia lebih berasaskan chemical yang berasaskan tumbuhan (ayat pun dah terbelit dah).

Terdetik nak pakai sebab blemishes dan jerawat bertambah teruk. Tsumiki pernah tak pakai apa-apa produk selama sebulan sebab muka ni macam tak kena je. Nak consult dermatologist jauh sangat (pasal duk kat area bukan bandar kan), jadi ambil inisiatif untuk mencuba lagi. Berani cuba pun sebab katanya sesuai dengan kulit sensitif. Kulit Tsumiki tak sensitif, tapi dia macam dah tak seimbang macam dulu. Apa yang best pasal CosRX ni, bahan-bahan dia tidak ada pewarna dan pewangi tiruan, dan bahan pengawet yang merbahaya.

Sebab tulah nak cuba dulu. Alang-alang dah terbeli ni, dah cuba berbulan-bulan (dalam 3-4 bulan jugak la), apa kata Tsumiki review sikit produk-produk ni. 

(Padahal dah takde idea nak update blog XD)

Jadi Tsumiki pun belilah beberapa produk CosRX ikut keperluan kulit ni. Melayang duit aku sebab nak jadi ploless... 
Mereka yang bertuah dibeli adalah;

packaging dia ringkas gila.

bermula dari kiri dalam gambar, kita review satu-satu ya.

1) CosRX Honey Ultimate Moisturizing Overnight Mask

Ini produk mask muka yang perlu dibasuh keesokan harinya. Konsistensi dia macam jeli, tak berminyak. Warna kuning cair, bau memang bau macam beeswax yang ada dalam lipbalm, pastu bila letak kat muka dia licin je. Pastu lama-lama dia menyerap macam air, bila dah pakai tu kawasan yang ada jerawat tu ada rasa sedikit sensasi yang mencucuk pedih sikit la. Mungkin sebab madu kot. Antibakteria.

Tsumiki berjaya habiskan, pakai setiap malam sebelum tidur. Best la juga pakai sebab dia membantu untuk legakan jerawat yang merah-merah bengkak tu, kuranglah sikit. Tapi ambil masa. Cuma dah lama pakai tu, kadang-kadang jerawat kecik naik, tak taulah kalau disebabkan benda ni.

PROS
Rasa berangin sikit
Tak berminyak
Pakai sikit pun dah cukup untuk satu muka (jimat la)

CONS
Bangun keesokannya muka macam melekit 
Ada rasa pedih bila pakai
Ambil masa untuk legakan jerawat

2) CosRX Low PH Good Morning Gel Cleanser

Yang ini pula pencuci muka, katanya sesuai jugak untuk orang yang berkulit sensitif. Masa awal-awal pakai, best la jugak, sebab Tsumiki pakai pagi dan malam, rasa segar je muka ni. Kadar cucian dia tu lagi bagus la dari Yadah, walaupun buih dia tak banyak. Bau teatree.

Tapi lama-kelamaan pakai Tsumiki perasan muka semakin merah-merah kat bahagian jawline dan pipi. Lepas tu rasa ada gatal-gatal sikit, terus berhenti pakai. Tak sesuailah kot, sebab dia ada BHA bagai tu.

PROS
Kadar mencuci tu bagus, muka memang cuci la
Bau teatree nyaman
Kurang buih
Bintik hitam berkurangan

CONS
Muka mengalami iritasi setelah beberapa bulan pakai
Muka kering lepas cuci, kena terus pakai benda lain

3) CosRX Snail 96 Mucin Power Essence

Ini pulak essence, lebih kurang macam serum, tapi dia lagi cair lah. Jangan terkejut kalau Tsumiki cakap essence diperbuat dari 96 peratus lendir siput babi (macam pelik je translate BM ni lol). Diorang panggi snail mucin la, sebab snail mucin ni padat dengan khasiat dan kandungan kolagen dia tinggi, sesuai sangat untuk muka yang ada jerawat, parut dan kedut.

Rasanya dalam banyak-banyak produk CosRX yang ini kesukaan Tsumiki, memang sampai habis jugakla Tsumiki pakai. Sekali pakai dua pam je, pasal snail mucin ni sangatlah berlendir dan tacky habis. 

PROS
Sangat melembapkan kulit
Membantu legakan jerawat

CONS
Ambil masa nak menyerap dalam muka

4) CosRX AHA BHA Clarifying Treatment Toner

Haa yang ini pulak toner, memang konsistensi dia macam air, tak berminyak, tak pekat. Memang cair betul la. Packaging dia pun dalam bentuk botol spray. Tsumiki pakai sekali je sehari, pakai dengan cotton pad, pasal dia punya power sikit nak buang kotoran kat muka (aku pun tak paham apa benda aku cakap ni).

Best ke tak? Hmm... Dari segi keselesaan pakai tu tak sangat sebab dia keringkan kulit. Yalah, dalam toner ni ada acid, tapi kandungan asid tu rendah jelah, cuma rasa macam kulit Tsumiki ni tak sesuai dengan baha berasid kot? Nak kata hilang bintik hitam bintik putih tu, hilang la jugak, cuma Tsumiki perasan bila pakai benda ni, muka macam lagi cepat sunburn walaupun dah pakai sunblock.

PROS
Bintik hitam/putih berkurangan

CONS
Bau dia macam hhmmmmm hhmm
Dia tak efek jerawat pun
Muka lagi cepat sunburn (Seriussss)

5) CosRX One Step Pimple Pad

Yang ni spesel semacam jeee... Pasal dia sebenarnya cotton pads banyak-banyak, dah direndam dengan bahan-bahan dia, duk dalam satu bekas bertutup. Tsumiki pakai sekali seminggu je, bila pakai benda ni, Tsumiki tak pakai toner (pasal dua-dua ada BHA, takut karang terbakor muka aku ni). Tujuan dia rasanya... lebih ke arah chemical peeling? Selalu kita dengar orang selalu pakai physical peeling/scrub macam pakai skrub, peeling gel semua tu... Tapi yang ni stail dia chemical peeling, dia bergantung kat chemical untuk buang segala kotoran dari muka kita (eh betul ke aku ni?).

Satu benda yang Tsumiki suka, lepas pakai tu memang adalah kesan hitam-hitam kat pad tu, pastu, kalau tengah ada jerawat, lepas pakai benda ni, keesokannya tu jerawat macam surut sikit. Tapi itulah Tsumiki tak pakai selalu. haha

PROS
Kotoran memang hilang
Jerawat surut lepas pakai
Bau dia sedap la jugak
Senang nak pakai (pasal aku pemalas, ambik pastu tepek je)

CONS
Prefer ada produk yang tak terus rendam cotton pad

6) CosRX Honey Ceramide Eye Cream (takde dalam gambar).

Tub dia kecik je, tapi masyaAllohhh memang tahan berbulan-bulan pakai tak habis (patutlah mahal nak mampos). Ni produk yang Tsumiki setia pakai, konon berusaha nak habiskan tapi itulah, tak mampu nak habiskan sebab tak nampak kesan sangat. Sebenarnya tengah cari eye cream untuk legakan lingkaran hitam bawah mata ni, tapi dia tak berapa menjadi la.

Tapi okey je eye cream ni, dia tak timbulkan jerawat atau biji2 putih bawah mata. Konsistensi dia pun okey lah, takdelah pekat sangat.

PROS
Mata sembab berkurangan
Eyebag berkurangan
Melembapkan bawah mata
Bau takdelah kuat sangat

CONS
Tak berkesan untuk legakan lingkaran hitam

Wokehh!! Penat gak menaip ni hahahaahaha~ Banyak jugak produk cuba dari tahun lepas, sebab Tsumiki memang tengah cari produk yang sesuai dengan kulit....Kadar menyesal tu tinggilah jugak tapi apa salahnya mencoba. Konon bajet nak jadi gadis Korea gitewww tapi hmm hahaha XD Risau jugak duk tukar-tukar, tapi nak buat cemana? Kalau tak cuba plak tak tahu. Kalau tak pakai pun muka problem. Dilema oh dilema T_T

Nantikan review seterusnya, thanks for reading!

mmmhmhmhmm

4

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com